Kā cīnīties ar vēžveidīgo kāpuru bez ķīmijas: efektīvas tautas metodes

Vēžveidīgie kāpuri ir ilggadēji un sīvi dārzkopju ienaidnieki. Tiem patīk apēst ogu ziedkopas, dārzeņu kultūru saknes un lapas. Tāpēc ir svarīgi zināt, kā iznīcināt šos kāpurus un nekaitēt augiem.

Kāpēc vēžveidīgie ir kaitīgi

Šim kaitēklim netraucē klimatiskie apstākļi. Atkarībā no barības pieejamības un temperatūras apstākļiem vēžveidīgais kāpurs attīstās par pieaugušo 3-4 gadus. Dienvidu reģionos šis periods ir aptuveni trīs gadi, bet ziemeļu reģionos – četri.

Vispirms kukainis izdēj augsnē olas, kas mēneša laikā nobriest un pēc tam pārvēršas par kāpuriem. Pirmajā dzīves gadā tie barojas galvenokārt ar humusu, bet tālāk to spītība un apetīte ievērojami palielinās. Kāpuri sāk bojāt augu (īpaši aveņu, zemeņu u. c.), dārzeņu un ziedu saknes. Tie var ne tikai sabojāt stādus, bet arī pilnībā tos iznīcināt. Pieaugušie ēd arī lapas, olnīcas, ziedus un dažkārt arī augļus.

Kā atbrīvoties no kāpuriem

Lai aizbiedētu kaitēkļus, zemes gabalā stāda daudzgadīgo lupīnu. Tas ir ne tikai lielisks siderāts, bet arī īsta inde šiem kāpuriem. Arī sinepes, plūškoks un krustziežu dzimtas augi atbaida vēžveidīgos kāpurus.

Augus, kas spēj uzkrāt slāpekli, piemēram, balto āboliņu, jau sen izmanto cīņai ar kāpuriem. Papildu ieguvums no tā audzēšanas ir augsnes kvalitātes uzlabošana.

Augsnes laistīšana ar sīpolu miziņu uzlējumu. Lai pagatavotu maisījumu, jāņem 1/3 spaiņa sīpolu miziņu un jālej ūdens, līdz trauks ir pilnībā piepildīts. Notur 5 dienas, un tieši pirms laistīšanas vietu atšķaida ar ūdeni (attiecība 1:1). Sīpolu sēnalu vietā var izmantot ķiploku sēnalas.

Lasi vēl: Viltotais zaķis: kā pagatavot ukraiņu virtuves tradicionālo gaļas ēdienu

Augsnes uzaršana ar lāpstu. No rudens un visas veģetācijas sezonas laikā laiku pa laikam ir nepieciešams augsni uzirdināt, lai kāpuri, olas un vēžveidīgie tiktu iznīcināti ar mehānisku iedarbību.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 66%

0%

Amonjaka uzlējums. Spainī ar ūdeni pievieno 100 g sodas un 2 ēdamkarotes amonjaka. Ar šo šķidrumu ieteicams laistīt dobes kartupeļu ziedēšanas laikā.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment