Kā ēdiena gatavošanā izmantot šķidrumu no zaļajiem zirnīšiem un pupiņām: 3 foršas idejas

Šķidrumu, kas atrodams zirņu un pupiņu burkās, sauc par akvafabu. Tas reti tiek uzskatīts par kaut ko vērtīgu, un parasti tas tiek izliets izlietnē.

 

Bet velti – tas ļoti noder ēdiena gatavošanā. Pastāstīsim, kādu lomu šis šķidrums spēlē ēdiena gatavošanā un kādos ēdienos tos var izmantot.

Nedaudz no vēstures

Pirmo reizi akvafabas unikālās īpašības izpētīja franču veģetārā uztura pētnieks Džoels Rosels. Viņš vērsa uzmanību, ka ūdens, kas paliek pēc pākšaugu vārīšanas, pārvēršas putās, kas vizuāli līdzīgās olas baltumam.

 

Vēlāk izrādījās, ka tas ne tikai izskatās pēc olas baltuma, bet nebūt nav sliktāks par to. To var izmantot mīklā olas vietā.

 

Šķidrumu sauca par akvafabu – tulkojumā no latīņu valodas “aqua” nozīmē “ūdens”, bet “faba” – “pupas”.

Kāpēc lieto akvafabu? Pirmkārt, tā var pilnībā aizstāt olas baltumu dažādu ēdienu gatavošanā, kas ir lieliska ziņa vegāniem, kā arī cilvēkiem, kuri kaut kādu iemeslu dēļ nevar ēst vistu olas.

Arī interesanti: Es vairs nemokos ar odu un knišļu kodumiem: zvejnieki ieteica lielisku tautas līdzekli

Tāpat šķidrumam ir savelkoša, želeju veidojoša, putojoša un biezinātāja funkcijas, tāpēc tas var noderēt daudzos kulinārijas procesos.

Lai iegūtu akvafabu, jūs varat vienkārši vārīt pupiņas vai zirņus. Bet ir vienkāršāks veids – notecināt šķidrumu no konservētu pupiņu vai zirņu bundžas. 30 mililitri aizvieto vienu vidēja lieluma proteīnu.

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment