Kā un ko ēst pirms skriešanas?

Ķermenis nav spējīgs sevī uzglabāt lielu daudzumu ogļhidrātu, tāpēc ir svarīgi tos vienmēr atjaunot nepieciešamajā līmenī. Kā to pareizi izdarīt?

Te būs atbildes uz 4, biežāk uzdotajiem, jautājumiem:

  1. Cik ilgam laikam ir jāpaiet pēc ēšanas, lai varētu doties skriet?

Vispārīgi ķermenim ir nepieciešamas vidēji 2-4 stundas, ēdiena pārstrādei pēc lielākas maltītes. Pēc mazākas uzkodas, 30 minūtes- 2 stundām vajadzētu būt pietiekami, lai kuņģis visu pārstrādātu. Tev tomēr vajadzētu papētīt savu ķermeni, kā tas reaģē uz dažādām maltītēm un, cik ātri tev pārstrādājas ēdiens, jo katram cilvēkam tas var ievērojami atšķirties.  

Ja tu vēlies pirms treniņa iegūt papildus ātro enerģiju, tad izvēlies mazas uzkodas ar augstu ogļhidrātu skaitu un kurām ir augsts glikēmiskā indeksa skaitlis (GI). Tā pārtikas prece, kurai ir salīdzinoši augsts GI, tās ātri pārstrādājas kuņģī, rada glikozi un neprasa tam papildus piepūli.

  1. Vai Tev vajadzētu ēst pirms rīta skriešanas treniņa?

Tev noteiktie vajadzētu uzņemt papildus enerģiju pirms rīta skrējiena, it īpaši tad, ja skrējiens ir paredzēts stundu kā minimums. Daudziem cilvēkiem tas šķiet grūti, bet tas nozīmē, ka kuņģis arī ir jātrenē jeb jāpieradina pie uzturvielām no rīta.

Ja pirms skrējiena tu esi jau 2 stundas nomodā, tad ļoti labs brokastu variants ir auzu pārsla. Tās organismā lēnām dos enerģiju, uz ilgāku laika periodu.

Ja tu dodies skriet, tikko kā izlīdis no gultas, tad ir cits scenārijs. Apēd tikai kādas vieglas uzkodas ar augstu ogļhidrātu līmenī tādas kā žāvētus augļus vai riekstus. Vari mēģināt arī otru variantu. Palielināt savu ogļhidrātu devu vakariņās, jo tad jau tie būs sagatavoti tavam rīta skrējienam.

  1. Ko viennozīmīgi nevajadzētu ēst pirms skriešanas?

Lai nodrošinātu nepieciešamo enerģiju, seko līdzi tam vai tavai ikdienišķajai ēdienkartei ir pietiekami daudz ogļhidrātu. Veic ne īpaši radikālas izmaiņas, ja ogļhidrātu nav pietiekamā līmenī, jo tad kuņģim kļūs smagāk to visu pārstrādāt un tev radīsies diskomforts treniņa laikā.

Izvairies no: ļoti trekniem/taukainiem ēdieniem, ļoti asiem ēdieniem, neaizraujies ar kofeīna uzņemšanu un noteikti neskrien pēc alkohola lietošanas.

  1. Rītā pirms maratona, cikos un ko vajadzētu ēst?

Principi ir tie paši, kādi ir pirms došanās rīta skrējienā. Galvenais ir nodrošināt enerģiju, bet nepārdozējot ar to, lai nerodas smaguma sajūta un, skrienot maratonu, nav jāstājas pie kāda krūma. Ēd maltīti 2 stundas pirms skrējiena.

Iespējamie brokastu varianti:

  • Pankūkas ar augļiem, riekstiem, sēklām
  • Auzu pārslu putru ar pienu vai sojas pienu
  • Dažādu pārslu musli ar riekstiem un rozīnēm
  • Dažādu sēklu maizi ar olu
  • Augļu salāti ar Grieķu jogurtu, kuram ir zems tauku saturs
  • Augļu sulu vai smūtiju

 

Avots: bbcgoodfood.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment