Kam pirts un sauna ir aizliegtā zona? Svarīgi padomi džentlmeņu veselībai!

viriesi_sauna
Pirts un sauna ir lielisks atveseļošanās līdzeklis. Taču ir kaites, kad ne pirti, ne saunu apmeklēt nav ieteicams.

Sauna un sirds

Visspēcīgāk pirts ietekmē sirds-asinsvadu sistēmu. Temperatūru svārstību rezultātā uzlabojas asinsrite. Karstums veicina vissīkāko asinsvadiņu – kapilāru paplašināšanos. Augsta temperatūra liek darboties pat tiem asinsvadiem, kas pirms tam “slinkoja” un savas funkcijas nepildīja. Temperatūru kontrasts, kas rodas, ieejot baseinā, kapilārus sašaurina, bet izejot no baseina, asinsvadi atkal paplašinās un atdod lieko siltumu. Tā asinsvadi tiek vingrināti un stiprināti. Pirtī sirds, asinsvadi un asinis ir pilnā “kaujas” gatavībā.

Tas viss var būt bīstami tiem, kuri slimo ar sirdskaitēm un izteiktiem asinsrites traucējumiem. Tvaicētavu nedrīkst apmeklēt, ja ir smaga hipertonija un arteriālais spiediens augstāks par 200 mm pēc dzīvsudraba staba, smaga sirds išēmiskā slimība un izteikta asinsvadu ateroskleroze.

Nav vērts izaicināt likteni arī tiem, kuriem ir nosliece uz asinsizplūdumiem un trombu veidošanos, kā arī cilvēkiem, kuri nesen pārcietuši operāciju. Uzmanīgiem ar pēršanos jābūt tiem, kam pāri 60, bet pēc 70 gadiem apmeklēt pirti un saunu vispār nav ieteicams.

Lasi vēl: Interesanti, kā pirts ietekmē Tavu veselību

Šķir nākamo lapu un uzzini, kuru slimību vai īpatnību gadījumos uzmanīgi jāizvērtē iešana pirtī!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment