Kam pirts un sauna ir aizliegtā zona? Svarīgi padomi džentlmeņu veselībai!

viriesi_sauna

 

Skābeklis plaušām

Karstais gaiss veicina elpošanas ceļu attīrīšanos. Pieaug ribu un skriemeļu locītavu kustīgums, krūškurvja kustības kļūst daudz brīvākas. Uzlabojas asinsrite plaušās, un asinis vairāk piesātinās ar skābekli.
Taču pirts un sauna organismam ir arī zināma slodze, tāpēc pērties nedrīkst cilvēki, kuriem ir hronisku plaušu un bronhu slimību saasināšanās, aktīva tuberkuloze vai smaga bronhiālā astma.

Karstums locītavām un muskuļiem

Sauna teicami palīdz, ja pēc aktīvām sporta nodarbībām sākuši sāpēt muskuļi. Augstās temperatūras veicina to vielu izvadīšanu, kas izraisījušas nepatīkamās sajūtas muskuļos, tāpēc sauna ir viens no labākajiem veidiem, kā atjaunot muskuļus.

Veselīga pirts ir arī locītavām. Sāpes samazinās, locītavas kļūst kustīgākas, jo tajās pastiprinās šķidruma maiņa. Taču artrīta saasināšanās gadījumā pērties nedrīkst.

Attēlu rezultāti vaicājumam “bath house”

Nieres un aknas atpūšas

Pastiprinātā svīšana mazina slodzi nierēm, un tās var justies kā īslaicīgā “atvaļinājumā”. Urīna veidošanās samazinās jau pirmajās minūtēs, un šāds stāvoklis saglabājas vēl dažas stundas pēc saunas. Taču, ja urīnpūslī ir akmeņi vai arī cilvēks sirgst ar smagu nieru slimību, labāk neriskēt un tvaicētavas durvis nevērt.

Sauna atslogo ne tikai nieres, bet arī aknas. Siltums uzlabo žults izdalīšanos, žultspūslis atbrīvojas no nogulsnējušās žults. Normalizējas arī “savstarpējās attiecības” zarnu traktā – pateicoties pastiprinātajai limfas plūsmai, zarnu trakts atbrīvojas no toksīniem. Augstā temperatūra labvēlīgi iedarbojas arī uz zarnu floru, neļaujot attīstīties disbakteriozei.

Lasi vēl: Interesanti, kā pirts ietekmē Tavu veselību

Toties, ja ir nopietns aknu iekaisums – ciroze, čūlas slimības saasināšanās gadījumā pirtī iet nedrīkst.

Nevēlama pirts ir virknei ādas slimību. To skaitā ir visas akūtās ādas kaites vai to saasināšanās, sklerodermija.

Tvaicēties nedrīkst cilvēki ar strutojošiem izsitumiem, kašķi, ādas sēnīšu vai vīrusu slimībām.

Pirts nav ieteicama arī tiem, kuri slimo ar cukura diabētu smagā formā, nopietniem vairogdziedzera darbības traucējumiem, glaukomu, epilepsiju, psihozēm un psihopātiju.

Nekādā gadījumā tvaicētavā nedrīkst uzturēties, ja ir kāda akūta infekcija, paaugstināta ķermeņa temperatūra vai ļaundabīgais audzējs.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment