Uztura speciālists pastāstīja, kādas funkcijas organismā pilda sāls un kāpēc no tās nevajadzētu pilnībā atteikties.
Ikviens zina, ka pārmērīgs sāls patēriņš izraisa augstu asinsspiedienu. Taču atteikšanās no šīs garšvielas var atstāt ārkārtīgi negatīvas sekas uz veselību.
Uztura speciāliste Anastasija Goloborodko pastāstīja, kādas funkcijas organismā pilda sāls un kāpēc no tās nevajadzētu pilnībā atteikties.
Kāda ir sāls nozīme organismam
“Cilvēks nevar dzīvot bez sāls, tas ir svarīgs elektrolīts un regulators. Parastā galda sāls – nātrija hlorīds – NaCl – satur 39% Na un 60% Cl. Viss ūdens organismā ir sāls šķīduma veidā, to sauc arī par fizioloģisko šķīdumu – tas ir 0,9% sāls šķīdums,” – stāsta eksperte.
Viņa min trīs iemeslus, kāpēc sāls ir nepieciešama pilnvērtīgai organisma funkcionēšanai.
Sāls saglabā osmotisko spiedienu
Sāls ir būtiska osmotiskā spiediena uzturēšanai. Tas ir spiediens uz divu šķīdumu robežas.
“Ja mēs zaudējam sāli – osmotiskais spiediens ir traucēts, šādā stāvoklī šūnas nevar funkcionēt. Sports kombinācijā ar sāls diētu – nedarbojas,” skaidro Goloborodko.
Gremošanas regulēšana
Sāls palielina siekalu darbību, un siekalas ir pirmais pretiekaisuma līdzeklis gremošanas procesā. Sāls ietekmē arī elementu uzsūkšanos organismā.
“Ar vecumu un uzkrātajiem ēšanas paradumiem mēs zaudējam veselīgo kuņģa skābi. Sāls (NaCl) ir nepieciešama, lai sagremotu un veidotu šo kuņģa skābi (HCl), ja nav sāls – olbaltumvielas netiks sagremotas,” norāda uztura speciāliste.
Turpinājumu lasiet nākamjā lapā!
Tevi noteikti interesēs
- No maigas vaniļas līdz piesātinātam dzintaram: 5 ziemas TOP aromāti, ko vēlēsies katra dāma
- Autovadītājiem ir iespēja bezmaksas pārbaudīt svarīgu auto detaļu, lai saprastu vai 2026.gadā būs iespēja iziet TA
- Viens darbs, kas mums visiem ir jāpaveic dārzā līdz novembra beigām, pēc eksperta domām
- Biežākās kļūdas, ko pieļauj iesācēji maizes cepēji – no kā labāk izvairīties
- Deviņas putnu sugas, kuras tu noteikti nevēlies redzēt savā pagalmā: vairāk sliktuma nekā labuma
- Kā pagatavot ļoti garšīgu un “ātru” Tiramisu: recepte ar spilgtiem rudens akcentiem










