Kas patiesībā ir prostatas vēzis?

Simptomi. Agrīnajās stadijās simptomu varētu pat nebūt. Vēlāk tie varētu būt:

  • Bieža urinēšana – it īpaši naktī
  • Grūta urinēšanas uzsākšana un pabeigšana
  • Vāja un pārtraukta urīna strūkla
  • Sāpīga urinēšana

Paplašināta prostata vai prostatas vēzis? Prostata ar laiku, vīrietim augot, var arī palielināties, kas dažkārt nospiež urīnpūsli, izraisot līdzīgus simptomus prostatas vēzim. Tomēr tas nav vēzis un var tikt ārstēts, ja tas sāk sagādāt problēmas.

Nekontrolējamie riska faktori. Vecums ir lielākais riska faktors šai slimībai – parasti pēc 50 gadu vecuma. Pēc 70 gadiem praktiski visiem vīriešiem ir kāda prostatas vēža forma. Arī ģimenes slimības vēsture palielina risku – ja tavam brālim vai tēvam ir prostatas vēzis, risks palielinās 2 reizes.

Kontrolējamie riska faktori. Uzturs ļoti var ietekmēt prostatas vēža attīstību. Tomēr iemesls tam ir diezgan neskaidrs. Tauki, it īpaši sarkanās gaļas tauki palielina vīrišķo hormonu līmeni. Un tas var izraisīt vēža šūnu attīstību. Arī pārāk maza augļu un dārzeņu ēšana var attīstīt prostatas vēzi.

Mīti. Dažas lietas, kas neizraisa prostatas vēzi: pārāk daudz seksa, vasektomija, masturbācija. Ja tev ir palielināta prostata, tas nenozīmē, ka pastāv lielāks vēža risks. Pētnieki vel aizvien cenšas noskaidrot, vai alkohola lietošana un STS ietekmē vēža attīstību.

Attīstības posmi. 1. posms – vēzis ir mazs un vēl aizvien iekš prostatas; 2.posms – vēzis ir lielāks, bet vēl aizvien atrodas prostatā; 3. posms – vēzis atrodas ārpus prostatas; 4. posms – vēzis ir izplatījies limfmezglos, tuvu orgāniem vai audiem, piemēram, urīnpūslim vai taisnajai zarnai, vai arī tālākiem orgāniem – plaušām vai kauliem.

Erekcijas disfukcija. Tā var būt arī viens no simptomiem, ko izraisa prostatas vēzis. Bet tā var rasties arī pēc operācijas veikšanas un ilgt aptuveni 2 gadus. Lielāka iespēja, ka tā uzlabosies, ir jaunākiem vīriešiem, nekā tiem, kuri jau sasnieguši 70 gadu vecumu.

Izdzīvošanas iespējas. Labā ziņa ir tāda, ka tas attīstās ļoti lēni. Un 9 no 10 gadījumiem vēzis ir atrasts agrīnajās stadijās. 5 gadu laikā izdzīvošanas iespēja ir 100%. Tomēr, kad tas jau ir vēlākās stadijās, iespēja nokrītas līdz 28%. Bet, uzlabojoties ārstēšanas veidiem un tehnoloģijām, šis procents arvien pieaug.

 

Avots: www.webmd.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment