Kas tev jāzina par asiņojošām smaganām? Tas var būt nopietnāk, nekā tu domā!

Kā smaganu slimība var pasliktināties

Ja aplikums paliek uz zobiem un netiek noņemts, tas izraisa smaganu iekaisumu. Tīrot zobus, iekaisušās smaganas tiek kairinātas un sāk asiņot.

Tomēr lielākā daļa cilvēku nemaz nezina, ka viņiem ir gingivīts, jo tas parasti nav sāpīgs, līdz brīdim, kad stāvoklis pasliktinās.

Ja gingivītu neārstē, tas progresē smagākā slimības pakāpē – veidojas periodontīts jeb iekaisuma radīts zoba balstaudu bojājums. Zobs var sākt kustēties un rezultātā izkrist, vai arī zobārstam nākas to izņemt.

ASV Nacionālā stomatoloģisko un kraniofaciālo pētījumu institūta pārstāvji skaidro, ka  smaganu slimība var ietekmēt ne tikai mutes dobumu, bet var arī palielināt risku saslimt ar sirds slimībām, diabētu, kā arī piedzīvot sirdstrieku.

Kā saglabāt zobu un smaganu veselību

Vienīgais veids, kā atbrīvoties no gingivīta un to novērst, ir parūpēties par mutes higiēnu. Zobus vajadzētu tīrīt divreiz dienā, kā arī lietot zobu diegu, lai novērstu aplikuma uzkrāšanos.

Izklausās pēc vienkārša padoma, taču daudzi tīra zobus nepareizi.

Ieteicams arī apmeklēt zobārstu. Cilvēkiem, kuriem asiņo smaganas vai parādās caurumu veidošanās pazīmes – sāpes ēdot kaut ko karstu vai aukstu vai vienkārši iekožoties –, vajadzētu veikt aplikuma un noņemšanu vismaz reizi trijos mēnešos.

Aplikuma uzkrāšanās veicina ne tikai smaganu iekaisumu, bet arī caurumu veidošanos.

Ja arī tev nav nekādu simptomu, bet agrāk ir bijuši zobu caurumi, tad vajadzētu apmeklēt zobārstu vismaz reizi gadā.

Avots: menshealth.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment