Daudzi dārznieki uzskata, ka pelnu pievienošana augsnei tikai pozitīvi ietekmē augu augšanu. Tomēr tas ne vienmēr tā notiek, it īpaši, ja runa ir par ķiplokiem.
Dārzkopības veterāni var ieteikt dažādus pelnu izmantošanas veidus, tomēr jābūt uzmanīgiem.
Pelni var gan pozitīvi, gan negatīvi ietekmēt augsnes auglību.
Kad pelni tiek izmantoti pareizi, tie var kalpot kā lielisks augsnes uzlabotājs, jo tie satur daudzus barības maisījumus, piemēram, ogļskābi, kalciju, kāliju un magniju, ko augi var absorbēt un izmantot, lai veidotu veselīgus dzinumus un ziedus.
Turklāt pelni var palīdzēt augsnei uzturēt mitrumu, jo tie absorbē ūdeni, kas var palīdzēt aizsargāt augus no žāvēšanas.
Tomēr ja pelni tiek pārāk bieži izmantoti vai tiek apstrādāti ar nelietīgiem ķīmiskiem līdzekļiem, tie var lielā mērā ietekmēt augsnes pH līmeni un izraisīt pārāk lielu kālija koncentrāciju, kas var sabojāt augus. Pārāk liela pelnu izmantošana var arī ietekmēt augsnes iznīcināšanu, palīdzot radīt augsnes sēnīšu un slimību infekcijas.
Lasi arī: Nekad neizmet ķiploku mizu miskastē: tā ir neaizstājama lieta mājsaimniecībā
Tādēļ ir svarīgi pareizi izmantot pelnus, ievērojot pareizos proporcijas un to neizmantošanu biežāk par vajadzību. Pirms izmantošanas ieteicams sazināties ar vietējiem ekspertiem, lai uzzinātu, kā pareizi izmantot pelnus, lai uzturētu veselīgu un auglīgu augsni.
Šajā rakstā aprakstam metodes kā drošāk izmantot pelnus, īpaši ķiploku audzēšanā…
Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk
Tevi noteikti interesēs
- Kaķis sāka man mājās nes monētas, bet pa vienai: nolēmu kāpņutelpā nolikt video novērošanas kameru
- Statistika rāda strauju algu kāpumu, taču iedzīvotāju viedoklis ir skarbs: “Latvijā ar tām var tikai izdzīvot!”
- Māra katru gadu viņa ieradās un sabojāja man svētkus, bet es izdomāju viņai lielisku dāvanu
- Meteorologs Toms Bricis brīdina, ka Ziemassvētkos laika apstākļi nelutinās un aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem
- Valsts kultūrkapitāla fonds 10 cilvēkiem piešķīris mūža stipendiju – zināmi saņēmēji un stipendijas apmērs
- Gardākā svētku uzkoda: kraukšķi ar brētliņām, kas pazūd vienā mirklī










