Laikraksts: Šīs ir svarīgākās izmaiņas 2019. gadā, kas skars lielu daļu sabiedrības

Latvijā vadošais laikraksts Latvijas avīze un laikraksta portāls la.lv apkopojuši ļoti vērtīgu informāciju, kas būs svarīga arī mūsu lasītājiem – par svarīgākajām izmaiņām 2019. gadā, kuras skars lielāko daļu sabiedrības.

 

Jauno gadu sagaidot, mūsu lasītājiem būs svarīgi uzzināt par nodokļu reformas radītajām pārmaiņām viņu ienākumos un izdevumos, kā arī par cenu celšanos komunālajiem pakalpojumiem.

 

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis

No 2019. gada 1. janvāra algām līdz 440 eiro mēnesī ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamā daļa jeb neapliekamais minimums būs 230 eiro mēnesī. Par 440 eiro lielākām algām tas būs diferencēts un pakāpeniski samazināsies. Tādējādi ienākumiem no 440 līdz 1100 eiro mēnesī neapliekamais minimums pakāpeniski samazinās, kamēr ar ienākumiem, kuri lielāki par 1100 eiro mēnesī – tas sasniedz 0.

Maksimālais gada neapliekamais minimums 2019. gadā būs 2760 eiro. Gada apliekamā ienākuma apmērs, līdz kuram piemēro maksimālo gada neapliekamo minimumu, nemainās – 5280 eiro un gada apliekamā ienākuma apmērs, virs kura nepiemēro gada diferencēto neapliekamo minimumu – 13 200 eiro.

Nodokļa atvieglojums par apgādībā esošu personu – 230 eiro mēnesī.

Neapliekamais minimums pensijām līdzšinējo 250 eiro vietā būs 270 eiro mēnesī (3240 eiro gadā).

2019. gadā, iesniedzot 2018. gada ienākumu deklarāciju un čekus, piemēram, par ārstniecības un izglītības pakalpojumiem, persona varēs saņemt atpakaļ samaksāto nodokli par to attaisnoto izdevumu summu, kas nepārsniedz 50% no viņa gada apliekamajiem ienākumiem, bet ne vairāk kā 600 eiro par sevi un katru ģimenes locekli.

 

Solidaritātes nodoklis

Parlaments gada nogalē paspēja pieņemt izmaiņas solidaritātes nodokļa likmē – tā būs 25,5%. Atšķirībā no iepriekš piedāvātā, no likuma grozījumiem izslēgts priekšlikums sešus procentpunktus novirzīt valsts pensiju finansēšanai otrajam un trešajam līmenim, kā arī četrus procentpunktus privāto pensiju fondu pensiju plāniem.

Lasi arī:

Tādējādi jaunā likuma redakcija paredz, ka solidaritātes nodoklis būs 25,5%, no kura viens procentpunkts tiks novirzīts veselības aprūpes pakalpojumu finansēšanai, 14 procentpunkti valsts pensiju speciālajā budžetā, reģistrējot nodokļa maksātāja personīgajā kontā saskaņā ar likumu “Par valsts pensijām”, 10,5 procentpunkti iedzīvotāju ienākuma nodokļa kontā Valsts kasē.

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment