Latvija apsver iegādāties lielu daudzumu joda tablešu; Speciālisti norāda, ko nevajag ar tām darīt

Latvija apsver iespēju iegādāties joda tabletes, lai palīdzētu saviem iedzīvotājiem pasargāt sevi no radioaktīvās iedarbības kodolavārijas gadījumā.

Jums nevajadzētu paļauties tikai uz tabletēm, lai pasargātu jūs no kodoluzbrukuma riskiem. Turklāt tablešu lietošana profilakses nolūkos ir ne tikai neefektīva, bet arī var kaitēt veselībai.

Latvija kā piesardzības līdzekli radiācijas iedarbības gadījumā plāno iegādāties joda tabletes, taču amatpersonas aicina sabiedrību nepārspīlēt iespējamos riskus. Latvija plāno iegādāties joda tabletes un bez maksas izplatīt tās iedzīvotājiem vai atsevišķām grupām kodoluzbrukuma gadījumā no Krievijas.

Tas notiek arī mūsu kaimiņvalstī Lietuvā. Veselības ministrijas farmācijas nodaļas vadītāja Inese Kaupere Latvijas Radio 4 skaidroja, ka valdība plāno iegādāties medikamentus tiem, kam tie visvairāk nepieciešami. Valdība pagājušajā nedēļā nolēma, ka šāda veida iepirkums ir jāveic.

Mēs joprojām gaidījām, kad no Ministru kabineta zināsim, kādiem jābūt nākamajiem soļiem. Man vēl nav visas detaļas, bet tāda ir vispārējā ideja, viņa norāda.

Rīgas Stradiņa universitātes Farmācijas fakultātes prodekāne Baiba Mauriņa sacīja, ka cilvēki nekādā gadījumā nedrīkst lietot joda tabletes kā profilaktisku līdzekli. Kodolkatastrofas gadījumā iedzīvotājiem ir ļoti svarīgi ievērot speciālistu norādījumus par šo tablešu lietošanu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment