Multifunkcionālie katli – kādas ir to funkcijas un kā tie darbojas dzīvē?

Pats process ir pilnībā automatizēts, un lietotājs var izvēlēties starp 10–40 dažādām automātiskajām un manuālajām programmām. Viss pamatojas uz vienmērīgu siltuma sadalīšanu no katla apakšas, sāniem un arī no augšas un nelielu tvaika spiedienu (tvaika sistēma un vārsts nodrošina hermētiskumu un apstākļus, lai ēdiens gatavojas vienmērīgi, saglabājot maksimāli daudz vitamīnu un mikroelementu). Tāpēc, piemēram, dārzeņi multifun­kcionālajā katlā sutinās savā sulā, tādējādi nezaudējot krāsu un garšu (komplektā pieejams speciāls tvaicēšanas sietiņš).

Daudziem modeļiem ir atliktā starta funkcija, kas ļauj vakarā sagaidīt mājiniekus ar jau gatavu ēdienu (gatavošanas procesu var atlikt no 10 minūtēm līdz 24 stundām, vienīgi jābūt saprātīgam, izmantojot ātri bojājošos produktus). Turklāt multikatls pēc ēdiena pagatavošanas nevis izslēdzas, bet gan ieslēdz siltuma uzturēšanas režīmu, lai virums neatdzistu (arī šeit, protams, jāievēro saprāts, jo, piemēram, zupa, kas visu dienu uzturēta silta, vakarā visdrīzāk būs saskābusi).

Šajā katlā iespējams pagatavot visdažādākos ēdienus: gaļu, zivis un citus jūras produktus, veģetāros ēdienus, putras, zupas, makaronus, rīsus un plovu, jogurtu (komplektācijā ir speciāli jogurta trauciņi), džemus, ievārījumus, fondī, kā arī cept eļļā. Dažos modeļos tiek piedāvāts gatavot zem spiediena, proti, izmantot to kā ātrvārāmo katlu, kas palīdz ātrāk pagatavot ilgi vārāmus produktus, piemēram, bietes un pupas (pieejami trīs spiediena režīmi: zems (35–50 kPa), vidējs (50–60 kPa) un augsts spiediens (60–70 kPa). Drošību nodrošina liekā spiediena izvades ventilis un vāka bloķēšana.

Kā tas darbojas praksē

katls-marta

Lai gan multifunkcionālo katlu reklāmās tiek solīts – saliec visu katlā, un ēdiens pats pagatavosies –, daudzu ēdienu specifika to neļauj. Tāpat vispirms ir jāapcep, izvēloties attiecīgu programmu, pēc tam jāpievieno noteikts šķidruma daudzums un jāizvēlas tvaicēšana vai programma rīsu gatavošanai. Nevarētu teikt, ka ēdiens top īpaši ātri un ierīce tāpēc būtu izdevīga. Piemēram, cūkgaļas cepetis jāgatavo 2,4 stundas. Tas jāpatur marinādē, tad jāieliek cepammaisiņā, jāielej katlā nedaudz ūdens, stundu jāsutina no vienas puses, stundu no otras un pēc tam ieteicams vēl 40 minūtes pasutināt, neatverot vāku. Garša? Daudz kas atkarīgs no izmantotajām garšvielām, tomēr tā nedaudz atšķiras, salīdzinot ar ierasto gatavošanu cepeškrāsnī, uz pannas vai katlā. Runājot par zivju ēdieniem piemēram, sautējot mencu, jārīkojas tāpat kā parasti: zivs vispirms multikatlā jāapcep un tad kopā ar dārzeņiem jāsautē, izvēloties attiecīgu programmu. Savukārt garšīgi dārzeņu ēdieni, šķiet, izdodas jebkurā katlā, ja vien tie labi izsutināti, ja saimniece māk rīkoties ar garšvielām un pagatavot dažādas mērces.

Ražotāji sola, ka šajā katlā nekas nekad nepiedeg. Tā gluži nav taisnība, jo, piemēram, gatavojot cūkgaļas pildītās ruletītes, tās nedaudz piedega. Protams, ja izvēlas sutināšanas un tvaicēšanas programmu, liels pluss ir tas, ka ēdiens nepiedeg, nepārlīst pāri malām, bet nelielā tauku daudzumā reizēm mazliet par daudz apbrūninās.

Garša atšķiras

katls-lumme

Kopumā jāteic, ka, degustējot multifun­kcionālajā katlā tapušu ēdienu, vīriešiem lielākoties pietrūkst asumiņa, proti, cepeškrāsnī gatavotam ēdienam ir kraukšķīga garoziņa un mazliet pikanta, spēcīga garša. Multikatlā viss ir vairāk izsutinājies, vienmērīgi pagatavojies, bet trūkst īpašās garšas, kas panākama cepeškrāsnī, aerogrilā, pat uz pannas. Tāpēc jāsecina, ka dārzeņu un liesas gaļas diētas piekritējiem un tiem, kas ikdienā ļoti domā par veselīgu pārtiku un, piemēram, dārzeņus tvaicē, nevis vāra ūdenī, šī ierīce varētu patikt. Savukārt tie, kam kārojas izteiktas garšas un kraukšķīgas garoziņas, varētu būt vīlušies.

Jogurts šajā katlā izdodas ļoti labs, jo ierīce nodrošina produkta pagatavošanai ideālu temperatūru, bet iemanoties tikpat kvalitatīvu jogurtu var iegūt uz radiatora vai plīts virsmas. Pozitīvi, ka jogurta programmu var izmantot maizes raudzēšanai. Putras arī ir ļoti gardas un labi izsutinās – sākumā izskatās, it kā putra būtu atsulojusies, bet, kārtīgi samaisot un pasniedzot galdā, garša patiešām ir laba. Ierīce labi noder arī zupām, turklāt tās top ātri, ja izmanto ātrvārīšanas iespēju.

Šie katli varētu būt ideāls risinājums tiem, kas vasarās dodas uz vasarnīcām, kur nav sadzīves tehnikas ar labu plīti un cepeškrāsni, vai arī ceļotājiem, kuriem patīk ezera vai jūras krastā nedēļu noīrēt mājiņu, makšķerēt un atpūsties pie dabas. Lai gan šādās mājiņās parasti ir maza plītiņa, tomēr tā ne vienmēr labi darbojas. Tad multifun­kcionālais katls ir neaizstājama ierīce, kas ļauj izvērsties arī ceļojuma laikā un pagatavot, piemēram, gardas sutinātas zivis ar tvaicētiem rīsiem vai sutinātiem dārzeņiem.

Kā jau minēts, šiem multikatliem līdzi tiek dotas ražotāju piedāvātās receptes, pēc kurām gatavošana tiešām aizņem ļoti maz laika, bet garša vairāk vai mazāk atšķiras, salīdzinot ar pierastajiem mājas ēdieniem. Maltītes dažādošanai un kā mājsaimnieces spēļmantiņa šie katli ir gana interesanti un daudzfunkcionāli. Bet cerēt, ka ir radīta brīnumierīce, kas atsvabinās no stāvēšanas pie plīts un ievērojami ieekonomēs laiku, nozīmē vilties.

Ar cik funkcijām izvēlēties

katls-lumme

Uz jautājumu par konkrētā modeļa izvēli ar minimālo režīmu skaitu vai 40 un vairāk režīmiem, jāatzīst, nav skaidras atbildes, jo manuālās programmas var viegli pielāgot nepieciešamā ēdiena pagatavošanai. Protams, jo vairāk režīmu, jo daudzveidīgāku maltīti var pagatavot, lieki neeksperimentējot ar laiku un gatavošanas temperatūru. Bet, tā kā cenas atšķiras pat trīsreiz (no 60 līdz pat 300 eiro), katram pašam jāizlemj, cik daudz viņš ierīci lietos un kādas funkcijas izmantos.

Avots:

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment