Nav joka lieta! Satraucoši, ko aptaukošanās var radīt Tavās smadzenēs!

Cilvēkiem ar lieko svaru pastāv par 21% lielāka iespēja ciest no meningiomas, salīdzinājumā ar cilvēkiem, kuriem ir normāls svars, bet tiem, kas ir aptaukojušies, šī iespēja pieaug līdz 54%.

Pētījums aplūkoja divus tipiskus smadzeņu audzējus, meningiomas un gliomas, kas sastopamas 70% no visiem 120 audzēju veidiem. Meningiomas rodas plānajos audu slāņos, kas aptver galvas un muguras smadzenes. Gliomas ir audzēji, kas veidojas smadzeņu un nervu šūnās.

Zinātnieki atklāja, saistību starp ķermeņa masas indeksu un meningiomām, bet ne gliomām.

Par laimi, ārstiem veiksmīgi izdodas ārstēt meningiomas; zinātnieki apgalvo, ka piecu gadu dzīvošanas iespēja pastāv 65% pacientu. Salīdzinoši, gliomas ir daudz agresīvākas. Piecu gadu dzīvošanas iespēja pastāv tikai 10% pacientu. Smadzeņu audzēji sastopami relatīvi reti, tikai 20 gadījumos no 100 tūkstošiem cilvēku atklāta šī vēža forma.

Šobrīd vēl nav skaidrs, kādēļ aptaukošanās saistīta ar meningiomām, nevis gliomām. Toties, zinātnieki atklājuši, ka fiziskas aktivitātes samazina meningiomas risku. Cilvēkiem, kas aktīvi nodarbojās ar sportu ir par 27% mazāka iespēja saslimt ar meningiomu.

Citi primārie riska faktori, kas paaugstina iespēju saslimt ar meningiomu ir vecums un sievišķais dzimums. Sievietēm ir divas reizes lielāks risks saslimt ar meningiomu.

Avots: livescience.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment