Neticami, no šī augļa iespējams pagatavot zāles pret AIDS

Medikamenta galvenā sastāvdaļa ir proteīns, kas atrodams banānos, to sauc par banānu lecitīnu jeb “BanLec”. Pirmo reizi to atklāja pirms pieciem gadiem, kad tas tika uzskatīts par potenciālu līdzekli AIDS ārstēšanā. Tomēr, sākumā tas izraisīja pavisam nepatīkamus blakusefektus, kuru parādīšanos zinātnieki ir novērsuši. BanLec pieķeras cukura molekulām, kas sastopamas uz pasaulē nāvējošāko vīrusu virsmas.

Tiklīdz medikaments ir pieķēries vīrusam, tas to padara nekaitīgu un ķermeņa imūnsistēma no tā vienkārši atbrīvojās. Jaunā, uzlabotā medikamenta versija iedarbojās arī cīņā ar C hepatītu un gripu.

tumblr_mwx492FSaQ1sfdb3ao1_500

Zinātnieki uzskata, ka šīs zāles var ārstēt arī Ebolu un citus vīrusus ar līdzīgām molekulām, pie kurām var pieķerties BanLec.Viņi brīdina, ka banānu ēšana nedos tos pašus rezultātus, ko spēj sniegt ķīmiskā elementa modificētā versija.

Lai arī zinātnieku atklājumi ir spoži, BanLec vēl priekšā vairāki testēšanas gadi, pirms to varēs izmēģināt uz cilvēkiem.

Daudzi vadošie zinātnieki ir sajūsmā, apgalvojot, ka jau sen bija nepieciešams labāks līdzeklis gripas ārstēšanai. Tas varētu tikt izmantots ārkārtējos pandēmijas gadījumos un militārajā vidē, kurā nav iespējams noteikt vīrusu, kas izraisījis slimību.

Avots: dailymail.co.uk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment