Neviens nerunā par šo efektu, ko tev patiesībā sniedz treniņi!

Tu izvairīsies no kognitīvo spēju samazināšanās

20 un 30 gadu vecumā vienīgā reize, kad vajadzētu uztraukties par kognitīvo spēju samazināšanos, ir tā, kas notiek piektdienu un sestdienu vakaros. Laika gaitā jaunības dienu ieradumi ietekmē turpmāko veselību. Patiesībā zinātnieki ir atklājuši, ka pretēji vispārpieņemtajam viedoklim, sportošana var palīdzēt radīt jaunas smadzeņu šūnas, it īpaši hipokampā.

Kāpēc ir svarīgi aizkavēt kognitīvo spēju samazināšanos? Hipokamps atrodas tajā smadzeņu daļā, kas atbild par ilgtermiņa atmiņu un orientēšanos telpā. Gadiem ejot, tas sāk samazināties, novedot pie demences un kognitīvo spēju samazināšanās. Fiziskās aktivitātes var palielināt hipokampa izmēru par 2%.

Tu labāk spēsi apgūt jaunas prasmes

Kā teica slavenais amerikāņu komēdijas varonis Napoleons Dinamīts, meitenes vēlas tos puišus, kuri kaut ko prot. Tomēr prasmes neko daudz nepalīdzēs, ja nebūs atbilstošu prāta spēju.

Pētnieki ir atklājuši, ka treniņi piecu mēnešu garumā ne tikai uzlabo fizisko sagatavotību, bet arī palielina asins cirkulāciju uz smadzeņu garozu, kas atbild par atmiņu, domāšanu un uztveri. Lai arī eksperimenti tika veikti ar pērtiķiem, tie parādīja ievērojamus uzlabojumus tajā, cik ātri tiek apgūtas jaunas iemaņas.

Tu mācēsi saglabāt mieru arī stresa situācijās

No stresa nevar izvairīties, taču var iemācīties tikt ar to galā. Lai arī ir smieklīgi skatīties, kā cilvēki nespēj savaldīties, tu negribi būt viens no viņiem. 

Tomēr regulāri sportojot var saglabāt mierīgu prātu. Fizisko aktivitāšu laikā organisms izstrādā neiromediatorus jeb endorfīnus, kas smadzenēm ir kā dabīga morfīna deva. Kad ķermenis jūtas labi, tad uzlabojas arī garastāvoklis un libido.

Nav jāskrien maratoni, lai sasniegtu labus rezultātus!

Lai uzlabotu prāta spējas, pietiek ar 30 minūšu treniņu četras līdz piecas reizes nedēļā. Ja arī prāts īpaši nenesas uz sportošanu, ir svarīgi kaut vai izlikties, ka tev tas patīk. Daudzi domā, ka viņiem vai nu patīk sportot vai arī nē, un tas nav apspriežams. Tomēr rezultātus var sasniegt jebkurā gadījumā, piemēram, muskuļu masa uzaugs arī tad, ja piespiedīsi sevi cilāt svarus, nevis to darīsi brīvprātīgi.  Tas ir gluži kā mākslīgi uzsmaidīt priekšniecei, kura tev piektdienā liek strādāt ilgāk.

Avots: thrillist.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment