Paši veselīgākie ir tie banāni, kuri kļuvuši nedaudz plankumaini – lūk, kāpēc tie jāēd!

Ieguvumi ēdot pārgatavus banānus:

1.Iegūsiet papildus aizsardzību pret vēzi

Pētnieki ir atklājuši, ka plankumaini banāni satur vielu, ko sauc par audzēja nekrozes faktoru (Tumor Necrosis Factor), kas cīnās pret ļaundabīgiem audzējiem. Tātad var uzskatīt, ka plankumainu banānu iekļaušana uzturā var aizsargāt organismu pret vēzi.

2.Atbrīvosieties no grēmām

Banāni ir lielisks dabīgais skābju mazināšanas līdzeklis, kas palīdz novērst gremošanas traucējumus. Tie ir viegli sagremojami un līdz ar to nerada smaguma sajūtu vai kairinājumu kuņģī. Tieši pretēji – tie palīdzēs novērst kuņģa kairinājumu. Tātad nakamreiz, kad novērosiet gremošanas traucējumus vai grēmas, tā vietā, lai iedzertu tableti, apēdiet plankumainu banānu!

3.Regulēsiet savu asinsspiedienu

Lai saglabātu asinsspiedienu normā, jums ir jābūt optimālam kālija līmenim asinīs. To jūsu ķermenim var dot plankumaini banāni. Banāni ir labs kālija avots, kam piedevām ir zems nātrija saturs, kas savukārt var izraisīt asinsspiediena kāpumu.

4.Nejutīsieties nomākts

Plankumaini banāni satur vairāk triptofānu – aminoskābi, kas veicina serotonīna (plašāk pazīstama kā laimes hormona) izstrādi organismā, kas savukārt liks jums justies mierīgākam un uzlabos miegu.

5.Mazināsiet aizcietējumus

Tas, ka banāni spēj mazināt aizcietējumus nav nekas jauns, patiecoties to augstajam šķiedrvielu saturam, toties to der paturēt prātā. Nākamreiz, kad novērosiet aizcietējumu, nelietojiet medikamentus, bet apēdiet pāris plankumainus banānus!

6.Iegūsiet enerģijas lādiņu!

Banānos ir daudz kaloriju, kas nozīmē, ka, to apēdot, sajutīsiet tūlītēju enerģijas lādiņu. Piemēram, nākamreiz, kad jutīsiet nogurumu pēc treniņa, vienkārši apēdiet banānu! Plankumaini banāni satur īpaši daudz kālija, kas mazinās muskuļu krampju rašanos. Banāniem kopumā ir augsta uzturvērtība, īpaši jau minerālu ziņā – tie uzlabos vispārējo izturību ikdienā.

7.Uzlabosiet čūlu ārstēšanu un profilaksi

Čūlas (piemēram, kuņģa čūla) iet roku rokā ar asām garšvielām un citām pārtikas piedevām, kas kairina gremošanas orgānu sieniņas. Bieži to ārstēšanai tiek piemērotas striktas, saudzējošas diētas, kas īsti nevienam slimniekam neiet pie sirds. Šādā gadījumā banāni, īpaši plankumainie, ir garšīgi augļi, kurus var ēst droši, jo tie ir viegli sagremojami ar maigu tekstūru un augstu uzturvērtību.

8.Mazināsiet anēmijas risku

Sarkanie asinsķermenīši organismā darbojas kā barības vielu un skābekļa transportētāji. Anēmija ir cieši saistīta ar sarkano asinsķermenīšu un dzelzs daudzuma samazināšanos vai trūkumu organismā. Banāni ir bagāts minerālvielu resurss, īpaši jau dzelzs, kas ir galvenais sarkano asinsķermenīšu komponents, attiecīgi tie bagātinās organisma dzelzs rezerves tādējādi mazinot anēmijas risku.

9. Mazināsiet menstruālās sāpes

Plankumainu banānu augstais kālija daudzums mazina muskuļu krampjus, kas arī ir nepatīkamo sajūtu cēlonis menstruāciju laikā. Tāpat banāni ir lielisks B6 vitamīna avots, kas mazina vēdera uzpūšanās un ūdens uzkrāšanās iespēju, kas pastiprināti uztrauc sievietes tieši menstruāciju laikā.

Banāni patiesībā ir izcils ikdienas ēdienkartes papildinājums, ko vajadzētu ēst kā tikko novērojat izveidojušos tumšus plankumus un nedaudz tumšus punktiņus. Nevajadzētu gaidīt kamēr banāni kļūst pavisam tumši vai pat melni, jo tad augstāk uzskaitītie ieguvumi ies secen.

Ēdīsim pa banānam katru dienu un dzīvosim veselīgāku dzīvi!

Lasi vēl: Kāpēc nevajag izmest banānu un mandarīnu mizas? Lūk, kā tās var noderēt!

Avots: lifehack.org

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment