Pelargonija: kopšana un auga audzēšana no spraudeņiem

Pelargonija – augs, kas var kļūt par mājas ziedu kolekcijas rotājumu

Zieds tikai tādā gadījumā parādīsies visā savā krāšņumā, ja tas būs pareizi iestādīts un vēlāk prasmīgi pārstādīts.

Labas augšanas apstākļi

1.Izvēlieties labi apgaismotu vietu. Pelargonijai ir jāsaņem dabiskā gaisma 5-6 stundas dienā. Saskaņā ar to nepieciešams izvēlēties labāko vietu, kur novietot podiņu ar ziedu. Tomēr karstajās stundās augs jāaizsedz no karstās saules.

2.Jānodrošina drenāža. Pelargonija necieš pārāk mitru augsni, tas var izraisīt kaites. Tāpēc, to stādot, ir jāatceras par drenāžas slāņa izveidi poda apakšā.

3.Pareizi izvēlieties augsni. Šis augs labi reaģē uz auglīgām augsnēm ar neitrālu un sārmainu reakciju.

4.Nodrošiniet pietiekami daudz vietas augšanai. Vienam mazam augam nepieciešams podiņš ar 15-20 cm diametru, lielākiem ziediem – konteiners ar diametru līdz 25 cm. Ja nolemjat stādīt augu vienā lielā dekoratīvā traukā – attālums starp ziediem jāievēro 15 cm.

Pelargoniju pavairošana ar spraudeņiem

Atšķirībā no citiem dekoratīvajiem augiem pelargoniju ir viegli pavairot ar spraudeņiem. Lai to izdarītu, izvēlieties veselīgus, kuplus, resnus dzinumus un atdaliet tos no mātes auga, izdarot griezumu tieši virs pumpura. Potzari jāsagatavo vasaras beigās. Ieteicams ņemt tikai zaļus dzinumus.

Lasi vēl: Kādā ballītē nogaršoju gardu vācu kartupeļu ēdienu, nekad agrāk tā nebiju gatavojusi. Tagad gandrīz visu laiku gatavoju ģimenei un svētkos

Pirms spraudeņu griešanas noņemiet lapas no auga apakšējās daļas. Griezums jāveic tieši zem pumpura – šajā vietā koncentrējas liels daudzums dabīgo augšanas hormonu. Lai paātrinātu sakņu veidošanās procesu, spraudeņus var iemērkt šķīdumā ar augšanas stimulatoru.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment