Pieredzējusi dārzniece pastāstīja, kā no veikalā pirkta ingvera izaudzēt varenu augu

Ingvers ir daudzgadīgs augs, kura dzimtene ir Dienvidaustrumāzija. Ingvera sakne pie mums ir populāra, īpaši, kad slimojam un imūnsistēma ir novājināta. Garšvielai ir daudz noderīgu īpašību, un to plaši izmanto kulinārijā.

Mans mīļākais līdzeklis pret saaukstēšanos ir ingvera, medus un citrona maisījums. Bet, kad ir nepieciešams uzmundrinājums – vienkārši iedzeriet tēju ar ingveru, tā darbojas labāk nekā jebkura kafija. Importētais ingvers nav tik lēts, tāpēc es vēlos jums pastāstīt, kā izaudzēt ingveru mājas apstākļos.

Kā izaudzēt ingveru mājas apstākļos

Ingveram ir arī dažādas šķirnes; ingveru ģintī ir līdz 80 šķirnēm. Augs izaug līdz pat metram augstumā, un labvēlīgos apstākļos no tā veidojas skaisti sarkani ziedu kāti, kas izstaro patīkamu aromātu. Ingveru var audzēt gan podiņā, gan ārā. Galvenais, lai veikalā atrodi svaigu ingvera sakni bez iespiedumiem un tumšiem plankumiem.

Atnesot ingveru mājās, rūpīgi pārbaudi to. Uz saknes ir snaudošie pumpuri, kas jāpamodina, ieliekot sakni ūdenī uz vairākām stundām. Jūs varat arī veikt nelielus iegriezumus uz nierēm ar nazi. Tad ir nepieciešams sagatavot augsni, tai jābūt irdenai, un apakšā jābūt novietotai drenāžai. Ingvera stādīšanai varat izmantot universālu augsni, kur vienādās proporcijās samaisītas trūdvielas, kūdra, lapas, velēnas augsne, perlīts un smiltis.

Ingvers aug platumā un nes augļus gluži kā kartupeļi, tāpēc izvēlieties tam zemu un platu podu, ja stādāt šādu augu dzīvoklī. Sagrieziet ingvera sakni vairākos gabalos, pārliecinoties, ka katram gabalam ir pumpurs. Pirms stādīšanas jūs varat iemērkt ingvera sakni vājā kālija permanganāta šķīdumā un apstrādāt sekcijas ar aktivētu kokogli, lai aizsargātu augu no kaitēkļiem, taču to var arī nedarīt. Kad sakne ir ievietota zemē, augsnei tik tikko jānosedz ingveru. Stādiet ingvera pumpurus uz augšu. Kad ingvers iestādīts, aplejiet to.

Lai ingvers ātrāk uzdīgtu, podu var pārsegt ar pārtikas plēvi un katru dienu vēdināt. Galvenais, lai augsne neizžūtu un nepelē no gaisa trūkuma zem plēves. Novietojiet ingvera podu siltā, gaišā vietā. Kad asni izdīkst, plēvi var noņemt.

Pirmie dzinumi parādās 1-2 mēnešu laikā. Jūs varat stādīt ingveru zemē jau jūnija un ražu vajadzētu novākt aptuveni ziemas sākumā, kad auga lapas sāk dzeltēt. Jūs varat audzēt ingveru mājās gan kā viengadīgu, gan daudzgadīgu augu.

Lasi arī: Biju šokā, kad vīramāte atklāja noslēpumu, kā izmanto sīpolus. Notīra metālu, atbaida odus, tīra stiklu un ne tikai…

Auga kopšana

Ingveram vajadzīgs mitrs un silts klimats, tas nepanes aukstu laiku. Tas labi aug siltumnīcas apstākļos. Ja audzējat ingveru brīvā dabā, stādot rūpējieties par tā siltumu: pārklājiet ingveru ar koka skaidām vai salmiem.

Vasarā ingveru var turēt ārā 26-28 grādu temperatūrā. Jūs varat audzēt ingveru ēnā, bet tas attīstīsies lēnāk. Vasarā augu nepieciešams laistīt 2 reizes nedēļā, rudenī – 1 reizi, bet ziemā jānodrošina sausa atpūta.

Miera periodā ingvera lapas izžūst, sakni var mazgāt un nosusināt, lietot vairākus mēnešus vai no tās gatavot dažādus preparātus. Ja plānojat audzēt ingveru kā daudzgadīgu augu, nākamajā gadā pārstādiet sakni jaunā augsnē un plašākā podā.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment