Populāri mīti par alkoholu, kuros būtu jāieklausās

Alus lietošana pirms stiprākiem dzērieniem liks tev justies sliktāk kā jebkad

Izklausās gana loģiski: sākot vakaru ar pāris alus pudelēm un tikai tad pārejot pie tekilas šotiem, alkohols krietni stiprāk tevi apreibinās. Un sākot vakaru ar smago artilēriju, bet beidzot ar alu, nodrošināsi sev mierīgu pāreju nakts fāzei. Realitātē nedarbojas neviens no šiem paņēmieniem. Alkohols paliek alkohols. Alkohola jaukšana nespēlē tik būtisku lomu kā tā daudzums.

No rīta tavu dzīvi neciešamu padara nevis dzērienu lietošanas secība, bet gan kopējais alkohola un radniecīgo vielu saturs tajā. Radniecīgās vielas ir konkrētu dzērienu toksiski blakusprodukti, jo dzēriens ir tumšāks, jo augstāks ir šo vielu saturs tajā. Lai arī kurā brīdī tu lietotu šos dzērienus, nākamajā rītā jutīsies slikti.

Auksta duša, enerģijas dzēriens un asiņainā mērija ārstē paģiras

Kad paģiras tevi sagrābušas ellišķīgi ciešā tvērienā, tu vēlēsies ticēt tam, ka kāds no šiem paņēmieniem tiešām spēs ciešanas atvieglot. Sākot ar tautas medicīnu un beidzot ar pseidofarmacētiskiem izgudrojumiem, paģiru mistērija ir apvīta ar daudzām teorijām par to ārstēšanu.

Mūsdienu medicīna piedāvā efektīvus risinājumus paģiru ārstēšanā, šajā sarakstā neatrodas enerģijas dzērieni, gurķu marinādes šķidrums un auksta duša. No mājās atrodamajiem līdzekļiem tev spēs palīdzēt aspirīns un kafija.

Alkohols nogalina smadzeņu šūnas

Redzot, kā tavs draugs no bāra letes cenšas nelaužot kaklu iekrist trīs pārbiedētu svešinieku rokās, šķiet, ka tā ir taisnība. Šī pa galam muļķīgā uzvedība, komplektā ar vājo atmiņu, rodas pateicoties bojātiem nervu galiem (dendrītiem), nevis atmirušām smadzeņu šūnām. Pētījumi ir pierādījuši, ka pat smaga dzeršana nespēj nonāvēt smadzeņu šūnas.

Dendrīti gan nav tik izturīgi kā smadzeņu šūnas. Tie pārnēsā ziņas no smadzenēm uz ķermeni, alkohola lietošanas laikā šie ziņojumi kļūst lēni – palēninās motorika un mācībspējas. Dzeršanas laikā tu neveic šūnu nonāvēšanu, tikai bruņotu uzbrukumu tām.

Alus vēders rodas alus dēļ

Vēderam augt liek no produktiem uzņemtās kalorijas, protams, ka tās visas nav vienādas, bet tās spēlē nozīmīgu lomu tauku uzņemšanas spēlē. Uzņem vairāk, kā patērē un tu pieņemsies svarā. Bēdīgi slavenais alus vēders ieguvis savu reputāciju pateicoties tam, ka alus satur daudz kaloriju un šīs kalorijas vēderā nonāk īpaši vienkārša veidā. Ja spēsi sabalansēt uzņemto kaloriju daudzumu, vari pamāt vēderam uz atvadām, lai arī kā tas uzaudzēts.

Lietojot alkoholu nāksies biežāk apmeklēt tualeti

Alkohola lietošana noteikti liks tev biežāk doties uz labierīcībām. Alkohols apspiež hormonu vazopresīnu, liekot šķidrumam nonākt tieši urīnpūslī. Tas ir arī diurētisks, izsūc ūdeni no šūnām un izdzen to ārā no organisma. Aktivizējoties šiem diviem mehānismiem ir ārkārtīgi sarežģīti atturēties no vajadzības apmeklēt tualeti. Kamēr tavā ķermenī būs alkohols, darbosies šie divi mehānismi.

Tu vari apkrāpt alkometru

Šajā lietā tev nepalīdzēs nedz košļājamā gumija, nedz arī mentola dražejas, nevar apmuļķot ķīmiskās reakcijas, kas tiek izmantotas alkohola satura mērīšanai asinīs. Pat tad, ja rodas nepieciešamība apkrāpt alkometru, labāk nosnaudies, nevis sēdies pie auto stūres. Izsauc taksometru, piezvani draudzenei, lai atbrauc tev pakaļ. Šis noteikti nav tests, kurā gribi izgāzties.

Katrs alkoholiskais dzēriens iespaido tevi citādi

Daudzi cilvēki apgalvo, ka kāds konkrēts alkoholiskais dzēriens liek viņiem uzvesties dīvaini. Zinātnieki apgalvo, ka vienīgā reakcija, ko izraisa jebkurš alkoholisks dzēriens ir intoksikācija. No tā izrietošā reakcija/attieksme ir tikai placebo efekts, kuru rada tavas cerības un pieredze. Ja kopā ar tēvu dzēri viskiju, kad kopā spēlējāt golfu, tu droši vien šo alkoholu asociēsi ar patīkamu vakara pavadīšanu. Ja koledžā tu dzēri tekilu, lai iesildītos ballītei, tad tu noteikti sagaidi, ka tekila būs ballīšu katalizators. Cerības ir ietekmīgs spēks, tieši tādēļ tu liec sev justies citādi, patērējot dažādus alkoholiskos dzērienus, tomēr tam nav nekāda sakara ar pašu dzērienu.

Ne vairāk kā viena dzēriena patērēšana stundas laikā ļaus tev būt skaidrā

Ja visi cilvēki būtu vienāda dzimuma, izmēra un vecuma, šis būtu lielisks nosacījums, kas derētu visiem. Dažādu faktoru ietekmē, realitātē šis nosacījums nedarbojas.

Naktsmice palīdzēs tev aizmigt

Pretēji pieņēmumiem, alkohols ir vairāk kā tikai nomierinošs līdzeklis. Mūsdienu zinātne ir atklājusi alkohola stimulējošos efektus, tie ir tik pat spēcīgi, ja ne vēl spēcīgāki, kā nomierinošie. Visliktākais ir tas, ka alkohols negatīvi ietekmē miega ciklus.

Lai arī tu iemiedz ātrāk, alkohols neļauj smadzenēm iekrist dziļajā, atjaunojošajā REM (ātro acu kustību miega) fāzē, šajā laikā ķermenis parūpējās par to, lai tu justos pilnībā atpūties. Dziļā miega trūkums vājina imūnsistēmu, lēnām tevi nogalinot.

Jo vecāks vīns, jo labāks

Ja 2003. gadā iegādājies 5 eiro vērtu Merlot vīna pudeli un taupi to īpašam gadījumam, diemžēl, ja vien tev nepatīk stipri etiķota garša, tev vajadzētu to mest laukā. Pēc vīnziņu sniegtās informācijas, 98% vīnu tiek ražoti gandrīz tūlītējam patēriņam. Tas attiecas uz jebkuru vīna pudeli, kas ir lētāka par 25 eiro. Drīz pēc tā izgatavošanas patērēts vīns ne tikai pasargās tavas garšas kārpiņas, bet arī sniegs maksimālu daudzumu antioksidantu.

Vemšana/ēšana/ūdens dzeršana pirms gulētiešanas ļaus izvairīties no paģirām

Ja ir pulksten trīs, esi pārradies mājās pamatīgi iereibis un centies vēderu piestūķēt ar visu, kas atrodams ledusskapī, pa virsu uzdzerot litru ūdens, zini, ka jau ir sešas stundas par vēlu to darīt. Šajā brīdī lielākā daļa alkohola jau ir iefiltrējusies tavā sistēmā un jebkurš rīcības plāns ietekmēs tikai to nelielo alkohola apjomu, kas saglabājies gremošanas traktā. Pirms alkohola lietošanas plāno savu darbību krietnu laiku uz priekšu.

Avots: thrillist.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment