Portāls: Daudzus uzņēmīgākos darbiniekus no VID gaida nepatīkams pārsteigums – nodokļu parāds

Tie, kuri, pateicoties apņēmībai, aizvadītā gada laikā pratuši uzlabot savus ieņēmumus, tuvākajos mēnešos varētu nonākt nodokļu parādnieku statusā. Un ne jau tādēļ, ka būtu mēģinājuši izvairīties no nodokļiem, raksta portāls lsm.lv

Daudzus cilvēkus, kuriem pērn palielinājušies ienākumi, pavasarī gaida nepatīkams pārsteigums – visticamāk, viņi no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) saņems ziņu ar aicinājumu nomaksāt nodokļu parādu.

Tuvojoties gada ienākumu deklarācijas iesniegšanai, nāksies atsaukt atmiņā aizpērn vasarā pieņemto nodokļu reformu, kas no 2018. gada nesa izmaiņas darbaspēka nodokļos. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa progresīvā likme nozīmē, ka tiem, kas pērn saņēma līdz 1667 eiro uz papīra mēnesī vai 20 004 eiro gadā, jāmaksā 20% nodoklis, bet par pārsniegto summu – 23%.

Problēmas var sākties, ja strādājat vairākus darbus un katrā atsevišķi esat maksājis 20% likmi, bet kopējie gada ienākumi ir lielāki, skaidroja Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu pārvaldes pārstāve Marija Radzjušonoka.

„Kad mēs par gadu šos ienākumu veidus, kuri ir saņemti no dažādiem avotiem, saskaitām kopā, tie var pārsniegt ienākumu slieksni, līdz kuram piemēro 20% likmi, proti, šos 20 004 eiro.

Attiecīgi no tās summas, kas pārsniedz šo slieksni, nodoklis nebija ieturēts pilnā apmērā. Proti, nebija ieturēti šie 3%. Personai ir pienākums iesniegt gada ienākumu deklarāciju un samaksāt starpību,” skaidroja VID pārstāve.

Otrs gadījums, kad var nākties piemaksāt nodokli, ir tad, ja ienākumi ir mainīgi un atšķiras no iepriekšējā gada.

Tā ir viena no reformas blaknēm: rūpēs par tiem, kas pelna mazāk, no pagājušā gada neapliekamo minimumu prognozē divreiz gadā katram individuāli, tāpēc var gadīties, ka Valsts ieņēmumu dienests jums ļāvis nodokļos samaksāt mazāk, vadoties pēc jūsu 2017.gada ienākumiem.

„Lielākie riski varētu būt tādām personām, kuras tikai 2018. gadā uzsākušas darba gaitas un iepriekš nav strādājušas.

Attiecīgi VID nav informācijas par viņu ienākumiem. Šādām personām pēc likuma tiek prognozēts neapliekamais minimums minimālā apmērā. Vēl nodokļu piemaksa var veidoties, piemēram, jaunajām māmiņām, kuras tikko atsākušas darba gaitas pēc bērna kopšanas atvaļinājuma,” skaidroja VID pārstāve.

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment