Riepu ceļvedis: Kā aprēķināt riepu izmēru Jūsu automašīnai?

Tāpat kā apģērbs uzlabo Jūsu vizuālo izskatu, arī auto riepas uzlabo mašīnas izskatu. Riepām ir dažādi izmēri un dizaini, un lielākajai daļai automobiļu ir iespējams izvēlēties vairāk nekā viena izmēra riepas.

Tas dažkārt var radīt sarežģījumus, izvēloties vispiemērotāko riepu izmēru savam auto.

 

Ja vēlaties nomainīt vai iegādāties citādāka dizaina un izlpatītāja riepas, prasme nolasīt riepu specifikācijas var palīdzēt šo procesu padarīt nedaudz vienkāršāku. Tāpēc esam sagatavojuši  rokasgrāmatu, lai Jūs vairs nekad nelauztu galvu, iegādājoties jaunas riepas. Ja meklējiet jaunas vasaras riepas jau tagad, tad apmeklējiet riepas.lv!

 

Riepu nolasīšana

 

Ieteicamo riepu izmēru transportlīdzekļa ražotājs būs norādījis transportlīdzekļa lietotāja rokasgrāmatā. Šajā rokasgrāmatā jābūt norādītām visām specifikācijām, kas noderēs, lai pieņemtu pamatotu lēmumu par jaunu riepu iegādi. Automašīnai paredzētos riepu izmērus ir iespējams atrast arī uz Jūsu automašīnas. Tie atrodami uz vai nu vadītāja durvju ailē vai uz degvielas bākas vāciņa iekšpuses. Citādi riepām uz sāna ir iestrādāta kodu sistēma, kas ļauj saprast, vai šīs riepas Jums nesagādā nekādas grūtības braucot.

 

Parametri, kurus ir vērts zināt

 

Riepas platums: Tas ir skaitlis milimetros, un to mēra no riepas sānu malas viduspunkta maksimālā platuma līdz tam pašam punktam pretējā sānu malā. Platākas riepas var nodrošināt labāku saķeri, bet var radīt troksni braucot.

 

Riepas šķērsgriezuma attiecība: Riepas malu attiecība ir arī pazīstama kā riepas profils un attiecas uz sānu sienas biezumu. To var aprēķināt, dalot sānu malas augstumu ar platumu un reizinot to ar 100. Zemāka profila riepas var nodrošināt labāku vadāmību, tāpēc tās bieži tiek uzstādītas augstas veiktspējas transportlīdzekļiem.

 

Radiālā konstrukcija: Lielākā daļa riepu ir radiālas konstrukcijas, kas uz riepām tiek apzīmēta ar burtu “R”. Radiālās konstrukcijas riepās kordu slāņi ir izvietoti 90 grādu leņķī pret braukšanas virzienu, kas ļauj sānu sienai un protektoram darboties kā diviem neatkarīgiem elementiem. Tādējādi riepas ir izturīgākas un elastīgākas, kas ļauj labāk absorbēt triecienus.

 

Riteņa loka diametrs: Mēra no diska vienas malas līdz tam pašam punktam pretējā pusē. Riteņa loka diametrs tiek mērīts collās.

 

Slodzes indekss: Indekss, ko izmanto, lai noteiktu, cik lielu svaru var izturēt katra riepa, un to norāda kā skaitli. Indekss vieglajiem auto sākas ar 62 automašīnām, kas sver 265 kg, un beidzas ar 126 indeksu automašīnām, kas sver 1700 kg. Riepa ar automašīnai neatbilstošu slodzes indeksu palielina iespēju, ka tā pārsprāgs

 

Ātruma indekss: Riepas maksimālais ātruma indekss ir norādīts riepai, kad tā darbojas ar maksimālo kravnesību. Uz riepas tas ir norādīts ar burtu, un mērījumu diapazons ir no A1 līdz Z, un tas aptver maksimālos ātrumus no 5 km/h līdz 300 km/h.

 

Nekombinējiet riepas

 

Nekad nevajadzētu kombinēt riepas uz vienas ass. Tas ir tāpēc, ka protektora raksta mērķis ir novirzīt ūdeni un gružus prom no riepas, lai riepa varētu saķerties ar ceļa virsmu. Ja protektora raksts ir dažādos virzienos vai dažādos veidos, visa ass sistēma tiek nevienmērīgi noslogota, tas savukārt izraisa nevienmērīgu un priekšlaicīgu nodilumu. Turklāt, ja riepas uz asu pāriem nav vienādas, var pasliktināties vadāmība slapjos apstākļos vai uz grunts ceļa. To aizliedz arī Ministru kabineta noteikumi par tehnisko apskati. Riepām uz vienas ass ir jābūt identiskām.

 

Vai dažiem auto ir atšķirīgi riepu izmēri priekšā un aizmugurē?

 

Ir daži izņēmumi. Piemēram, BMW un Mercedes, priekšpusē var būt citādāka izmēra riepas. Tomēr tas tiek darīts tikai tad, ja riepas ir uzstādītas kā oriģinālais aprīkojums un transportlīdzekļa ražotāji un riepu ražotāji ir veikuši vairāku gadu testus. Pašam uz savu galvu nevajadzētu eksperimentēt.

 

Laiks iegādāties riepas

 

Kad zināt, kāds riepu izmērs ir nepieciešams Jūsu automašīnai, varat atrast jaunas riepas ne tikai klātienē, bet arī tiešsaistē. Vienkārši atrodiet sava auto marku un modeli, un Jūs atradīsiet sarakstu ar riepu variantiem. Pēc tam varēsiet apskatīt padziļinātu informāciju, kas palīdzēs izdarīt izvēli par piemērotāko riepu komplektu Jūsu auto.

 

  • Sezonalitāte: vasaras, ziemas vai vissezonas riepas;
  • Mitruma rādītājs: cik labi riepa darbojas slapjos apstākļos;
  • Trokšņa līmenis: riepas radītais troksnis;
  • Degvielas patēriņa efektivitāte: cik daudz degvielas nepieciešams, braucot ar šīm riepām.

 

 

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment