Saeima pieņēmusi negaidītu lēmumu attiecībā par stingrāku repatriantu kontroli – daudzi ir neapmierināti

Pandēmijas krīze izgaismojusi vienu būtisku jautājumu, par kuru diskusijas nerimsies arī ilgi pēc krīzes izbeigšanās – par to, cik stingri valsts var kontrolēt savus pilsoņus dažādu krīžu laikā. 

Kas īpaši interesanti – parasti šajās diskusijās cilvēki nostājas divās krasi pretējās nometnēs – vieni ir par stingrāku kontroli kopēja labuma labad, bet citi norāda uz cilvēka individuālajām tiesībām un atbildību.

Savā ziņā ļoti būtisku jautājumu šonedēļ šīs diskusijas kontekstā skatīja Saeima, un iezīmēja ceļu, kurā vairāk skatās Latvijas valsts vara.

Interesanti, ka šim balsojumam daudzi mediji nepievērsa lielu uzmanību, lai arī tas tiešām lielā mērā iezīmē valsts nostāju!

Saeimas vairākums NORAIDĪJA  iesniegto priekšlikumu par to, ka vajadzētu stingrāk kontrolēt repatriantus, jeb iedzīvotājus, kas atgriežas no ārzemēm. Tādējādi simboliski norādīts, ka Latvijas vasts vara paļaujas uz cilvēku individuālo atbildību, un cer, ka ar esošajiem kontroles mehānismiem un pasākumiem būs pietiekami, lai ieturētu kārtību un drošību šajā jautājumā.

Ne visi (kā jau tas bija gaidāms) ir apmierināti ar to! Daudzi cilvēki interneta vidē pauž sašutumu, un uzskata, ka valsts vara pietiekami nerūpējas par situāciju. Tajā pašā laikā, jāatgādina, ka ir klaji pretēja puse (arī Latvijā), kura uzskata, ka valsts varas, šīs krīzes aizsegā, mēģina pārāk kontrolēt iedzīvotāju dzīves!

Jāatgādina, ka priekšlikumu par stingrākiem mehānismiem bija iesnieguši opozīcijas deputāti –  likumam “Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību”! Viņi rosināja  likumā noteikt, ka pēc cilvēka ierašanās Latvijā, ieceļojot no ārzemēm,  nekavējoties būtu jānodrošina īpašu epidemioloģiskās drošības noteikumu izpilde.

Lasi arī: Ekonomikas ministrija nāk klajā ar būtisku ziņu visiem dzīvokļu īpašniekiem un īrniekiem

Cita strapā šie noteikumi paredzētu, ka persona tiktu informēta par ārkārtas situācijas noteikumiem un obligātu sejas aizsargmaskas lietošanu.

Vienlaikus tiktu noteikta nepieciešamo pasākumu veikšana, lai personai veiktu Covid-19 analīzes, kā arī piedāvāts paredzēt personas nogādāšanu līdz tās norādītajai pašizolācijas dzīvesvietai, kurā līdz analīzes rezultātu saņemšanai persona pastāvīgi uzturēsies, ņemot vērā, ka tās nogādāšanai nedrīkst izmantot sabiedrisko transportu vai taksometru.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment