Sargi savu sirdi

Divdesmitgadniekiem

„Starp gados divdesmit jauniem vīriešiem bieži ir izplatīta kāda problēma,” apgalvo Dr. med. Ēriks Topols, praktizējošais kardiologs Skripsa klīnikā Ladžollā, Kalifornijā. „Viņi nezina, ka nav aizsargāti [no sirds slimībām].” Divdesmit gadu vecums ir lielisks laiks sirdij veselīgas diētas un vingrošanas rutīnas izveidošanai, lai pagarinātu mūžu. Tas nozīmē, ka ir jāvingro 30 minūtes piecas reizes nedēļā un jāuztur veselīgs svars un holesterīna līmenis („sliktā holesterīna” LDL līmenis zemāks par 130 mg/dL, „labā holesterīna” HDL līmenis vismaz 40 mg/dL) saskaņā ar Dr. Topola teikto.

Katram vidusmēra Jānim savos divdesmit gados ir jāveic ikgadēja veselības pārbaude, lai izvērtētu labā un sliktā holesterola, triglicerīdu līmeņus, tukšā dūšā jāveic lipīdu profila analīzes, jāmēra asinsspiediens un jāzina, ar ko ir slimojuši tuvinieki. Ja pārbaudes noris labi, pietiek tikai ar vienu apmeklējumu, lai nomierinātos. Tomēr, ja esi atlēts vai arī vairāk kā piecas reizes nedēļā apmeklē sporta zāli, palūdz savam ārstam pierakstīt tevi uz ekokardiogrammu, lai pārliecinātos, ka tev nav kādas sirds anomālijas,” stāsta Dr. med. Džons Elefteriadess, Jēlas Universitātes Sirds ķirurģijas nodaļas vadītājs.

„Ja tev ir slēptā aneirisma (tas ir tad, kad simptomi nav jūtami), pastāv iespēja, ka aorta iekšēji varētu plīst,” saka Dr. Elefteriadess. Ekokardiogramma ir vienīgais veids, kā noteikt šādu problēmu. Šajā pārbaudē var atklāt arī dilatācijas kardiomiopātiju (sirds mazspējas stāvoklis, kad sirds kļūst pārāk liela un pārāk tieva) un hipertrofisko kardiomiopātiju (iedzimta kaite, kad sirds muskulis kļūst pārāk liels).

Kas paveicams tavos 20:

  • 30 minūšu vingrošana piecas reizes nedēļā;
  • ikgadējā veselības pārbaude;
  • ekokardiogramma;
  • holesterīns: „sliktā holesterīna” LDL līmenis zemāks par 130 mg/dL , „labā holesterīna” HDL līmenis vismaz40 mg/dL;
  • asinsspiediens: 119/79 mm Hg vai zemāks;
  • lipīdu profils: triglicerīdu mazāk nekā 150 mg/dL.
Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment