Skaidro zinātnieki: kas var notiek ar tavu organismu, kad tu regulāri neizgulies?

ASV Nacionālais miega nodibinājums iesaka, cik stundas atvēlēt miegam atkarībā no vecuma: vecāka gada gājuma cilvēki (65 un vairāk gadu) – 7 līdz 8 stundas, pieaugušie (26 līdz 64) un jaunieši (18 līdz 25) – 7 līdz 9 stundas, pusaudži (14 līdz 17) – 8 līdz 10 stundas, skolas vecuma bērni (6 līdz 13) – 9 līdz 11 stundas, pirmsskolas vecuma bērni (3 līdz 5) – 10 līdz 13 stundas, bērni vecumā no 1 līdz 2 gadiem – 11 līdz 14 stundas, mazuļi vecumā no 4 līdz 11 mēnešiem – 12 līdz 15 stundas, un jaundzimušie  – 14 līdz 17 stundas. Kas notiek, kad atņemam sev daļu no nepieciešamā miega daudzuma?

1. Mēs ātrāk novecojam

Kādā pētījumā noskaidrots, ka pārāk mazs miega daudzums negatīvi ietekmē ādas veselību. Sāk parādīties grumbas, vecuma plankumi, sīkas krunciņas un āda zaudē elastīgumu.

2. Mēs kaitējam sirdij

Analīžu rezultāti atklāj, ka tiem, kas pietiekami daudz neguļ, palielinās išēmisko sirds slimību un insulta risks.

3. Mēs pieņemamies svarā

Trīs gadus ilgā pētījumā, kurā piedalījās 21 000 pieaugušo, tika atklāta sakarība starp miega trūkumu un svara pieaugumu. Cilvēkiem, kas gulēja tikai piecas stundas, bija lielāks svars un lielāks risks palikt tukliem.

4. Mēs paši bojājam savu veselību

Vairākos pētījumos pierādīts, ka pastāv tieša saistība starp imūnsistēmas stiprumu un gulēšanas paradumiem.

5. Mēs nespējam skaidri domāt

Nav jāveic pētījums, lai to saprastu. Ja pietiekami neizgulies, prāts aizmiglojas un ir grūti padomāt. Tas var kļūt bīstami, kad pietiekami neizguļamies un vadām automašīnu.

Avots: higherperspectives.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment