Skolas ēdnīcas pavāra padomi, kas palīdzēs izvārīt ideālu putru

Iepazīšanās ar daudziem putru veidiem sākas no bērnības. Vispirms izmēģinām piena produktus, pievienojot ogas vai augļus, un tad uzzinām, ka uz ūdens vārīta putra izrādās ļoti garšīga. To pasniedz ar dārzeņiem, sēnēm, zivīm vai gaļu.

Ēdienu gatavo no dažādiem graudaugiem: griķiem, prosas, rīsiem, auzu pārslām, miežu un kviešu putraimiem, grūbām, kuskusa un tā tālāk. Tieši no izvēlētā graudaugu veida būs atkarīgs, cik ilgi putra būs jāgatavo.

Interesants ēdiens ir no graudaugu asorti: griķus sajauc ar rīsiem vai miežu putraimiem, bulguru ar rīsiem vai griķiem. Mēģiniet bagātināt savu ikdienas ēdienkarti ar sātīgām un oriģinālām graudaugu maltītēm!

Cik ilgi vārīt putru

Kā pagatavot griķu putru? Nomazgātos graudus ielej katliņā, pievieno sāli un katliņu piepilda ar ūdeni. Ūdenim vajadzētu pārklāt griķus par 2 centimetriem. Liek uz uguns, līdz ūdens sāk vārtīties. Pēc tam turpina vārīt uz lēnas uguns. Kad šķidrums pazudis – putra gatava. Griķus pasniedz ar dārzeņu vai gaļas mērci.

Lai pagatavotu gardu rīsu putru, nomazgātos garos rīsus (var tvaicētus) lej katlā, pievieno apceptus sīpolus ar burkāniem, sāli, piparus un garšvielas (pēc garšas). Var likt karoti tomātu pastas. Visu sajauc kopā.

Ūdeni ielej tik daudz, lai tas būtu 2–3 cm augstāks par graudaugiem. Kad ūdens vārās, turpina gatavos uz mazas uguns, līdz šķidrums ir pilnībā iztvaikojis. Šie rīsi lieliski sader ar gaļu, zivīm vai sēnēm. Lasi vēl: Uz virtuves flīzēm vairs nevarēja skatīties bez asarām acīs. Draudzene ieteica pielīmēt tualetes papīru

Arī miežu putraimu putra tiek pagatavota ātri. Nomazgātos graudus ielej verdošā sālītā ūdenī. Vāra uz lēnas uguns, līdz mieži ir mīksti. Pievieno eļļu un ļauj nostāvēties 10 minūtes. Pasniedz ar mērci. Ja putra ir atdzisusi, viņa kļūs stingra. Šādā gadījumā to var sagriezt, apviļāt olā un rīvmaizē, un apcept. Kviešu putraimu putra tiek pagatavota pēc tāda paša principa.

Kā pagatavot cita veida graudaugus

Miežu grūbas pirms vārīšanas jānomazgā un jāizmērcē, tad tās labāk uzbriest. Tad ieber tās katlā, pievieno apceptus sīpolus ar burkāniem, ceptu gaļu (var arī bez). Pievieno garšvielas pēc garšas. Visu samaisa un piepilda ar ūdeni, lai tas nosedz putru par 2 centimetriem. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un vāra uz lēnas uguns, līdz grūbas ir mīkstas.

Auzu pārslas ir arī ļoti noderīgas. Cik daudz jāpievieno šādai putrai, ir atkarīgs no graudaugu veida. Auzu pārslas ir ne tikai vārītas, bet arī tvaicētas. Gatavošanas laiks var būt no 5 līdz 30 minūtēm. Informācija jālasa uz iepakojuma.

Lai pagatavotu auzu pārslas, pārslas ielej verdošā ūdenī, pamatojoties uz attiecību 1: 2. Putru samaisa. Pievieno sāli (un/vai cukuru) pēc garšas un vāra uz lēnas uguns līdz auzas ir mīkstas. Pasniedziet putru ar ogām, žāvētiem augļiem, riekstiem, medu vai sviestu.

Garda kuskusa putra 5 minūtēs! Verdošā sālsūdenī pievieno karoti olīveļļas un pievieno kuskusu proporcijā 1 pret 2. Samaisa un vāra uz lēnas uguns līdz 5 minūtēm. Pasniedziet putru ar dārzeņu vai gaļas mērci.

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment