Sliktas ziņas automašīnu īpašniekiem: uzpildīt benzīnu ir pretīgāk nekā laizīt tualetes sēdekli!

Nav iespējams izvairīties no degvielas uzpildīšanas, un tāpat nākas cieši satvert degvielas uzpildes pistoli un nospiest mēlīti, kurai ir pieskārušies neskaitāmi cilvēki.

Cik daudz baktēriju dzīvo degvielas un gāzes uzpildes stacijās, un vai tās var būt ļoti kaitīgas veselībai?

Lai atbildētu uz šo jautājumu, tika veikts eksperiments – paņemti baktēriju paraugi no trim degvielas uzpildes stacijām un trim elektrouzlādes stacijām.

Nosakot baktēriju daudzumu pēc kolonijveidotāju vienību skaita, dzīvotspējīgo baktēriju visvairāk bija tieši uz degvielas pistolēm un to mēlītēm. Vidēji uz vienas degvielas uzpildes pistoles ir vairāk nekā 11 000 reižu vairāk baktēriju nekā uz mājsaimniecības klozetpoda, turklāt uz pistoles mēlītes šis skaitlis ir vēl lielāks – aptuveni 15 000 reižu vairāk.

Pat uz naudas, kas nonāk saskarē ar tūkstošiem nemazgātu roku, ir tikai 5.2 kolonijveidotāju vienību (CFU) uz kvadrātcollu (6,45 cm2). Salīdzinājumam, arī mūsu rokassomiņas ir ļoti tīras – ar aptuveni 9,7 CFU uz kvadrātcollu.

Uz degvielas uzpildes pistolēm gandrīz vienādā daudzumā dzīvo grampozitīvās lodveida un nūjiņveida baktērijas.

Grampozitīvās lodveida baktērijas var izraisīt ādas infekcijas, toksiskā šoka sindromu un pneimoniju jeb plaušu karsoni. Grampozitīvās nūjiņveida baktērijas parasti ir nekaitīgas, taču var arī izraisīt dažādas infekcijas.

Baktēriju paraugos tika atrasti arī tādi baciļi, kas tiek saistīti ar pārtikas saindēšanos un infekcijām jaundzimušajiem.

Tāpat tika atrastas arī gramnegatīvās nūjiņveida baktērijas (5,4%), kas ir īpaši kaitīgas, jo ir rezistentas pret antibiotikām, kā arī var izraisīt dzīvībai bīstamas infekcijas, piemēram, meningītu vai pneimoniju.

Degvielas uzpildes stacijas nevar vainot, jo ikdienā tās izmanto tik daudz cilvēku, ka vienkārši nav iespējams regulāri notīrīt uzpildes pistoles. Turklāt mikroorganismus var pārnest vēl vairākas reizes, pirms tie atstāj ādu.

Kamēr vēl nav pieejamas automātiskās degvielas stacijas un degviela ir jāpilda ar pistoli, tad pagaidām labākais, ko varētu darīt, ir izmantot papīra dvieli vai cimdus, kad to ņem rokās, kā arī pēc tam nomazgāt rokas ar antibakteriālām ziepēm.

Avots: mirror.co.uk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment