Taviem bērniem ir liels risks palikt akliem; Kas jādara, lai tā nenotiktu

Tas viss miopijas dēļ – tā šobrīd izplatās gluži kā internacionāla sērga. Miopija jeb tuvredzība nozīmē, ka cilvēka acis miglaini redz tālumā, bet tuvumā – skaidri.

Zinātnieki prognozē, ka līdz 2050. gadam puse pasaules iedzīvotāju jeb 5 miljardi cilvēku būs tuvredzīgi, bet 1/5 daļa no miopijas skartajiem iekļausies „augstās miopijas” kategorijā, kas šos cilvēkus iekļaus augsta riska grupā – viņi var kļūt pilnībā akli.

Miopija visbiežāk sastopama Āzijas valstīs, bet nesen tās pacientu skaits krasi pieaudzis arī ASV un Eiropā: tā, piemēram, 25% amerikāņu 1970-tajos gados bija tuvredzīgi, bet 2004. gadā šis skaitlis sastādīja jau 42%, tā liecina  Briena Holdena Redzes institūta rīcībā esošie dati. Šobrīd no tuvredzības cieš aptuveni 30% amerikāņu.

„Mēs aicinām visu pasauli – sākot ar valdībām un veselības aģentūrām līdz pat civiliedzīvotājiem, vecākiem un skolām – sargāsim katra bērna un pieaugušā acu veselību, lai uzveiktu šo mūsdienu izaicinājumu sabiedrības veselībai, ” saka Dr. Kovins Naidoo, Briena Holdena Redzes institūta izpilddirektors.

Miopijas cēloņi

Miopija parasti tiek konstatēta jau bērnībā. Galveno miopijas risku sastāda ģimenes slimību vēsture, it īpaši, ja abi bērna vecāki ir miopiski.

Un, ja esi divu miopisku vecāku pirmais bērns, tev divtik jāuzmanās: Pirmdzimtajiem ir lielāka iespēja iemantot tuvredzību, jo vecāki uzspiež pirmajam bērnam skolā labi mācīties. Pirmdzimtie vairāk laika pavada tuvredzību izraisošā vidē, citiem vārdiem sakot, mācoties telpās, nevis spēlējoties ārā, kā to dara viņu jaunākie brāļi un māsas.

Miopija var attīstīties arī pieaugušajiem, parasti tas notiek vides vizuālā stresa dēļ, piemēram, skatoties datora ekrānā pārāk ilgi, to var izraisīt arī citas veselības problēmas, piemēram, diabēts.

Miopijas profilakse un ārstēšana

Dr. Liza Parka no Ņujorkas medicīnas skolas apgalvo, ka tuvredzības gadījumā tā nav tik ļoti jāārstē, bet par to jābrīdina sabiedrība. Citiem vārdiem sakot, cilvēkiem, kuriem ir miopija, būtu jābūt pieejamai redzes pārbaudei un iespējai iegādāties brilles, lai viņi spētu redzēt.

Miopija nav izārstējama un tā nav atgriezeniska, bet tās ārstēšana var palēnināt tās progresēšanu, lai cilvēks neriskētu kļūt akls.

Dr. Naidoo apgalvo, ka vecākiem vajadzētu iedrošināt savus bērnus ārā pavadīt vismaz 2 stundas dienā, kā arī veikt pastāvīgas redzes pārbaudes. Vecākiem vajadzētu pārliecināties, ka bērni pārāk daudz laika nepavada pie elektroniskajām ierīcēm, piemēram, planšetdatoriem, mobilajiem telefoniem, video spēlēm, TV ekrāniem un līdzīgām iekārtām, kas liek lietotājam ilgstoši koncentrēties uz vienu tuvumā esošu punktu.

Brilles un kontaktlēcas novērš miopijas radītās sekas, kā arī šie palīglīdzekļi samazina tās progresēšanu. Pastāv arī citas ārstēšanas metodes:

  • Ortokeratoloģija – procedūra, kuras laikā bez ķirurģiskas iejaukšanās ar kontaktlēcu palīdzību tiek mainīta radzenes forma.
  • Fotorefraktīvā keratektomija – lāzerprocedūra, kuras laikā tiek atdalīts neliels radzenes audu slānis, ļaujot mainīt radzeni.
  • LASIK lāzeroperācija – lai uz pastāvīgiem laikiem mainītu radzeni, tiek izmantots lāzers, operācija sastāv no audu atdalīšanas no radzenes iekšējiem slāņiem.

Avots: www.marieclaire.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment