Ukraiņu grādīgo “Ķirsīti” gatavoju jūlijā, bet Jaungadā, atverot burku, izbaudu vasaras garšu

Sulīgo skābo ķiršu sezona drīz vien sāksies. Un tas nozīmē, ka jums ir iespēja pagatavot kaut ko patiesi unikālu. Es ierosinu pagatavot autentisku stipro ukraiņu dzērienu no ķiršiem. Citiem vārdiem sakot, ķiršu brendijs.

Ukrainas ciemos šo dzērienu sauc par “višņaku”. To pagatavo pavisam vienkārši, bet pēc garšas tas nekādā ziņā neatpaliek no dārgajiem, veikalā nopērkamajiem brendijiem. Ieinteresēja?

Ķiršu dzēriens

“Ķirsīti” var pagatavot no dažādu šķirņu ķiršiem. Apreibinošu dzērienu vislabāk pagatavot no nesen no koka noplūktiem ķiršiem. Tajos ir kaut kāds šarms!

Sastāvdaļas:

  • 2-2,5 kg ķiršu
  • 400 g cukura
  • 40 grādīgs stiprais dzēriens pēc savas gaumes

Pagatavošana:

Vispirms izšķirojiet tikko noplūktus ķiršus. Jums ir jāatbrīvojas no visiem sapuvušiem augļiem. Nav vērts no tiem izņemt kauliņus, jo tie nesabojā dzēriena garšu, bet, gluži pretēji, padara to pilnīgāku.

Ķirši nav arī jāmazgā. Mikroorganismi, kas pārklāj kauleņu virsmu, ir dabiskās fermentācijas procesa pamatā. Tomēr tas attiecas tikai uz mājās gatavotiem ķiršiem. Ja pērkat to tirgū, noteikti nomazgājiet augļus.

Sagatavotos ķiršus liek 3 litru burkā, katru kārtu pārkaisot ar cukuru. Šajā posmā jums būs nepieciešami 200 g produkta. Centieties pārliecināties, ka katrs ķirsis ir pārklāts ar cukuru. Lai to izdarītu, burku laiku pa laikam var sakratīt.

Noliekat ķiršu burku nomaļā vietā, kur gaisa temperatūra būs aptuveni 20-25 grādi. Pēc 4-5 dienu fermentācijas augļi nedaudz nosēdīsies burkā. Uz virsmas veidosies putas. Šī ir vēl viena labas fermentācijas pazīme.

Pēc 1-2 nedēļām (vadieties pēc brīža, kad ķirši beidz rūgt) ir pienācis laiks pāriet pie otra gatavošanas posma. Ievietojiet burkas saturu dziļā bļodā un sāciet izspiest visu sulu no ķiršiem. Vislabāk to darīt ar rokām.

Pēc tam iegūto ķiršu biezputru pārlejiet caur vairākiem marles slāņiem citā bļodā vai spainī. Nebaidieties, ka dzēriens šajā posmā izskatās ļoti duļķains. Nākotnē krāsa mainīsies.

Iegūto šķidrumu ielej burkā, kurā notika fermentācija. Nekādā gadījumā to nedrīkst mazgāt, jo apakšā paliek mikroorganismi, kas nepieciešami turpmākai fermentācijai.

Tālāk pievienojiet burkā cukuru. Daudzumu var pielāgot pēc garšas, bet iesaku pievienot vēl 200 g produkta.

Lasi arī: Cik ātri parādās sēnes pēc lietus. Ņem vērā, lai citi sēņotāji tevi neapsteidz

Uzvelciet burkai gumijas cimdu. Ieduriet nelielu caurumu vienā no pirkstiem. Pateicoties šim caurumam, gaiss neiekļūst burkā pārmērīgi, bet ar nelielu caurumu būtu pietiekami, lai izdalītos ogļskābā gāze, kas veidojas fermentācijas laikā.

Pēc tam nosūtiet burku uz siltu vietu un uzmaniet dzērienu. Fermentācijas laiks var ilgt no 1 līdz 2 mēnešiem. Kad tas ir pabeigts, uzmanīgi noteciniet šķidrumu no burkas, lai nogulsnes neiekļūtu dzērienā. Pēc tam pievienojiet tam stipro dzērienu pēc savas garšas. Parasti uz 10-11 litriem ķiršu dzēriena pietiek ar 300 ml grādīgā dzēriena.

Ielejiet dzērienu tīrā burkā, vēlreiz pārklājiet ar cimdu, izveidojiet tajā caurumus un nosūtiet burku uz aukstu vietu. Ideālā gadījumā izmantojiet pagrabu. Rūgšanas process var turpināties – tas ir normāli. Bet kopumā ar laiku kļūs tikai labāk. Ideāli ir pagatavot dzērienu vasarā un sākt to dzert Vecgada vakarā.

Gatavo “Ķirsīti” var uzglabāt vismaz gadu! Lai labi garšo!

 

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment