Cik ātri parādās sēnes pēc lietus. Ņem vērā, lai citi sēņotāji tevi neapsteidz

Aug kā sēnes pēc lietus. Šis izteiciens visiem ir labi zināms kopš bērnības. Šis salīdzinājums tieši norāda, ka dabā sēnes aug ļoti ātri. Tomēr tikai daži cilvēki zina, cik tas patiesībā ir “ātri”. Noskaidrosim, cik daudz laika tiešām jāpaiet, lai pēc nokrišņiem parādītos pirmās sēnes un vai tiešām viss notiek tik ātri, kā varētu domāt?

Aforismi ir aforismi, bet patiesībā ar sēnēm viss nebūt nav tik vienkārši. Ja salīdzinām sēnes ar citām pelējuma sēnītēm un augiem, tad tās tiešām aug ļoti ātri. Tomēr specifiskie nobriešanas un augšanas rādītāji var ievērojami atšķirties atkarībā no konkrētās sēņu sugas. Nokrišņi šajā gadījumā ir svarīgi, bet tālu ne vienīgais noteicošais priekšnoteikums.

Tātad dažas sēnes spēj izcelties no micēlija tikai dažas stundas pēc lietus, savukārt citas var izlīst uz āru vien pēc dienas un pat nedēļas. Tajā pašā laikā sēņu nogatavošanās process visbiežāk ilgst no 3 līdz 7 dienām. Šajā laikā tās aug ne tikai izmērā, bet arī masā. Normāls mitrums un augsta gaisa temperatūra ir kritiski svarīgi nosacījumi sēņu augšanai.

Piemēram, egļu baravika pilnībā izaug 3 dienās. Sviesta bekas parādās 6 stundas pēc lietus, bet šīs sēnes pilnībā izaug pēc 3 dienām. Klasiskās baravikas nogatavojas dienas laikā. Zemestauku sēnes un lāčpurni izaug līdz 30 cm tikai 1 stundas laikā, kas padara tos par nobriešanas ātruma rekordistiem.

Lai arī dažas sēnes parādās jau mazāk nekā 24 stundas pēc lietus, tomēr, lai sasniegtu pilno apmēru, ir vajadzīga nedēļa. Tiesa, vairums sēņotāju tās nolasa jau ātrāk. Gailenes aug visilgāk, tām nepieciešamas apmēram 3 nedēļas.

Lasi arī: Unikāla stādīšanas metode olu kastēs, kas ļaus iegūt neticamu redīsu, burkānu un salātu ražu. Pat stādot jūlijā

Jāpiebilst, ka sēnes visaktīvāk aug pavasarī un vasaras sākumā. Jo tuvāk rudens, jo vairāk palēninās visu veidu sēņu augšanas laiks. Tas ir saistīts ar temperatūras izmaiņām. Jo aukstāks kļūst, jo lēnāk aug sēnes.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment