Vai taisnība, ka suņi spēj atpazīt “labus” un “sliktus” cilvēkus?

Mīloši saimnieki bieži cenšas saprast, kā jūtas viņu suns. Atliek tikai paskatīties uz pinkaino purnu un šķiet, ka mīlulis vai nu smaida, vai vainīgi skatās uz tevi.

Jautājumā par suņiem zinātnieki ir vienisprātis: suņiem ir jūtas. Turklāt šie dzīvnieki zina, kā atpazīt ļaunus un zemiskus cilvēkus.

Vai suņiem ir jūtas?

Cilvēka pirmais četrkājainais draugs ir ne tikai uzticīgs, bet arī ļoti gudrs radījums. Šo dzīvnieku smadzeņu garoza ir attīstītāka nekā lauvām, hiēnām vai kaķiem.

Piemēram, zelta retrīveru šķirnei ir gandrīz 530 miljoni kortikālo neironu – tas ir divreiz vairāk nekā lācim, kura smadzeņu tilpums ir lielāks.

Šī sarežģītā ne*vu sistēmas struktūra ļauj suņiem veidot attiecības ar cilvēkiem augstā līmenī.

Četrkājainie mīluļi spēj ne tikai saprast īpašnieku, bet arī izrādīt empātiju jebšu sajust. Īpaši jūtīgi suņi reaģē, ja kāds nodara pāri saimniekam vai viņa ģimenes locekļiem.

Suņi arī saprot, ka cilvēks no viņiem baidās. Tev noteikti ir zināma frāze: “Suņi sajūt bailes.” Tā ir patiesība. Viņu jutīgais deguns uztver adrenalīnu, ko izdala cilvēka ķermenis.

Suņi saprot, kad cilvēks melo

Suņi ir lieliski detektīvi ne tikai savas ožas dēļ. Gluži kā detektori suņi uztver pat niecīgākās cilvēka balss un intonācijas svārstības. Tāpēc četrkājanie draugi saprot, kad tiek maldināti.

To apstiprina Kioto universitātes zinātnieku pētījums, kura uzdevums bija noskaidrot, vai suņi spēj sajust melus.

Lai to izdarītu, pētnieki veica eksperimentu. Suņu saimnieki vispirms norādīja uz trauku, kurā bija barība. Dzīvnieks devās tam pretī.

 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment