Vai tiešām burkāni uzlabo redzi – noskaidro patiesību!

 

Un izrādās, ka taviem vecākiem par burkāniem ir bijusi taisnība

Pētījuma rezultātā tika atklāts, ka tiem, kuri patērēja vairāk karotinoīda luteīna un zeaksantīna, bija par 40% mazāka iespēja vecumdienās ciest no makulas deģenerācijas.

Luteīns un zeaksantīns koncentrējas acs makulā un tie ir zināmi kā makulārais pigments.

Makuārais pigments aizsargā makulu no brīvo radikāļu iedarbības, aizsargā audus no bojājumiem un filtrē kaitīgo zilo gaismu. Labākie luteīna un zeaksantīna avoti ir tumši lapu dārzeņi un olas.

Pētījums atklāja arī to, ka tiem, kuri uzturā lietoja citus karotinoīdus – alfa-karotīnu, beta-karotīnu un beta-kriptoksantīnu, bija par 25-35% mazāka iespēja ciest no makulas deģenerācijas.

Burkāni un saldie kartupeļi ir labākie beta-karotīna avoti, bet beta- kriptoksantīns lielos daudzumos atrodams apelsīnos un persikos.

Nacionālā veselības dienesta rīcībā esošā informācija liecina, ka redzes zudums parasti ir pakāpenisks process, bet atsevišķos gadījumos tas var notikt arī ļoti strauji.

Ar šo kondīciju ir grūti lasīt, krāsas kļūst daudz bālākas un ir grūti atpazīt cilvēku sejas.

Ēdīsim vairāk burkānu!

Avots: www.mirror.co.uk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment