VID darbību rezultātā pēdējo divu mēnešu laikā Rīgā slēgti divi iecienīti restorāni

VID darbību dēļ, pēdējā mēneša laikā divi iecienīti restorāni Rīgā – “Beletage” un “Kinfield – paziņojuši par darbības beigām. Tieši kādas ir šī darbības, un kāda kopumā izskatās restorānu nozares perspektīva Latvijā, par to plašā materiālā ziņo portāls la.lv.

Latvijas Restorānu biedrības (LRB) prezidents Jānis Jenzis norāda, ka “Protams, niša nepaliks tukša un vietā nāks nākamie, taču arī šie nākamie saskarsies ar tām pašām problēmām, ar kādām saskaras visi nozares spēlētāji. Pirms vēlēšanām visas politiskās partijas izteica mums atbalstu, daži solīja, ka PVN varētu tikt samazināts līdz 12%, citi, ka līdz 5%. Arī finanšu ministrs Jānis Reirs ir teicis, ka šis jautājums tiks skatīts, vērtējot nākamā gada budžetu. Tas ir mūsu cerību stars,” noslēgumā saka J. Jenzis. Viņš runā par jau ilgstoši notiekošo diskusiju par PVN samazināšanu restorānu nozarei.

 

“Latvijas restorānu īpašnieki ir godīgi cilvēki, kas vēlas strādāt savā valstī un maksāt visus nodokļus,” ar šādu frāzi sākas vairāki video, kuros sabiedrībā zināmi šefpavāri un restorānu īpašnieki aicina valsts ierēdņus ēdināšanas nozarei samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi no 21 līdz 12%. Pērn šādu ideju konceptuāli atbalstīja visas iesaistītās puses, taču tagad valsti vada citi cilvēki. Mainījušies ir gan finanšu, gan ekonomikas ministri, Valsts ieņēmumu dienestam (VID) ir jauna vadītāja.

Restorāni spiesti vērties ciet

“Domājot par nozares nākotni, šis gads būs izšķirošs, kurš rādīs – būt vai nebūt Latvijas restorāniem. Un tās nav tikai spekulācijas! Mēs pieprasām, lai valsts ierēdņi mūsos ieklausās. Samazinātais PVN ir vienīgā iespēja restorāniem izkļūt no pelēkās zonas,” šādu videoaicinājumu valsts ierēdņiem velta Latvijā pazīstami un iecienīti pavāri un restorānu īpašnieki, piemēram, restorāna “36. līnija” šefpavārs un līdz­īpašnieks Lauris Aleksejevs, biedrības “Slow Food Rīga” prezidents Mārtiņš Rītiņš, restorānu “3 pavāri” un “Restorāna 3” līdzīpašnieks Ēriks Dreibants.

Lasi arī: Nodokļu parādnieku sarakstā nokļuvis arī Raimonds Pauls; VID vadītāja cenšas skaidrot

Visi kā viens norāda, neraugoties uz to, ka restorāni ir viena no Latvijas tūrisma vizītkartēm, kas veido vairāk nekā 2% no valsts iekšzemes kopprodukta, nozare jau desmit gadus strādā ar zaudējumiem. Apkopojot datus, noskaidrots – pagājušā gada nogalē kopējie restorānu parādi sasnieguši 33 miljonus eiro.

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment