Viegli veidi, kā stresa situācijās sevi nomierināt

Sevis uzkurināšana

Amerikas Psiholoģijas asociācijas 2013. gada pētījumā ir noskaidrots, ka, pasakot “tas būs aizraujoši” tieši pirms kādas nervus kutinošas darbības, var sasniegt labākus rezultātus.

Eksperti skaidro, ka, ar vārdiem izsakot savu entuziasmu, prāts pārslēdzas no negatīvā uz pozitīvo. Šādā veidā situācija kļūst par aizraujošu iespēju, nevis stresa izraisītāju.

Iedzer nedaudz šķidruma

Pirms dodies pie PowerPoint slaidiem vai uz randiņu restorānā, izdzer glāzi ūdens.

Konektikutas Universitātes pētījuma rezultāti liecina, ka neliela dehidrācija var ietekmēt garastāvokli, enerģiju un spēju skaidri domāt, tādējādi radot vēl lielāku stresu.

Uzliec austiņas

Austrāļu pētnieki skaidro, ka relaksējošas mūzikas klausīšanās var ietekmēt veģetatīvo nervu sistēmu, kas kontrolē ķermeņa reakciju uz stresu. Tā spēj nomierināt ātrāk nekā klusums.

Izvēlies jebkuru no savām mīļākajām grupām vai izpildītājiem – jebko, kas tev palīdz nomierināties.

Ieņem spēka pozu

Pareiza ķermeņa valoda ne tikai palīdz izrādīt pārliecību par sevi – tā arī liek satrauktajam prātam paņemt pauzi.

Kolumbijas un Hārvardas Universitāšu pētnieki skaidro, ka “spēcīgas” ķermeņa pozas samazina stresa hormona kortizola līmeni jau pēc divām minūtēm.

Stresa situācijā izmēģini šo spēka pozu: atliecies atpakaļ krēslā, uzliec pēdas uz galda un aizliec rokas aiz galvas tā, lai elkoņi būtu pavērti uz sāniem.

Savelc dūres

Pētījumā, kas publicēts Eksperimentālās psiholoģijas žurnālā, ir noskaidrots, ka sportisti, kas pirms sacensībām savelk kreiso plaukstu dūrē, retāk piedzīvo neveiksmīgu startu.

Tiesa, tas strādā tikai tad, ja esi labrocis.

Kreisā smadzeņu puslode kontrolē zemo pašvērtējumu, tāpēc tu vēlies, lai labā smadzeņu puslode, kas kontrolē ķermeņa kreiso pusi, pārņemtu vadību pirms pirmā randiņa, bildinājuma, atlases konkursa vai darba intervijas.

Savelkot kreiso dūri, tu aktivizē labo smadzeņu puslodi, kas rada lielāku pārliecību par sevi un samazina stresa līmeni.

Lai arī pētnieki pārbaudīja sportistu sniegumu, viņi uzskata, ka šos rezultātus var attiecināt arī uz jebkuru stresa situāciju.

Sakrāj komplimentus

Darba intervijā veiksies labāk, ja pirms tam palasīsi ģimenes un draugu uzmundrinošos vārdus. Zinot, ka tev ir atbalsts, tu jutīsies pārliecinātāks par sevi.

Atlantas Stresa institūta dibinātāja Ketlīna Hola skaidro: “Kad tu baidies sevi atklāt, justies ievainojams vai tikt atraidīts, rodas satraukums, jo iekšējā balss saka, ka tā var būt izgāšanās.”

Avots: menshealth.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment