Visi Latvijas mobilo sakaru operatori ceļ cenas

Turpinot pieaugt energoresursu cenām, trīs mobilo sakaru pakalpojumu sniedzēji Latvijā paaugstina cenas, pirmdien ziņoja Latvijas Televīzija.

Telekomunikāciju pakalpojumu sniedzējiem Bite un Latvijas Mobilais telefons (LMT) jaunās cenas stāsies spēkā rīt, 1.novembrī, savukārt Tele2 cenas paaugstinās 1.decembrī. Tiks paaugstināta pakalpojuma maksa visiem pārvadātājiem visos tarifu plānos.

“Bite” paaugstinās visu tarifu cenu par 1,75 eiro, un “Tele2” cenu pieaugumu koriģēs atbilstoši tarifa veidam, un sadārdzinājums būs 1-2 eiro, bet LMT norādīja, ka vidējais cenu pieaugums privātpersonām būs 2 eiro.

Uzņēmumi noliedza, ka būtu bijusi savstarpēja vienošanās. Konkurences padomē (KP) atzīmēja, ka cenu paaugstināšana, visticamāk, nav abpusēji saskaņota, un ir skaidrs, ka uzņēmēji skatās uz konkurentu lēmumiem.

KP Analīzes daļas vecākais eksperts Mārtiņš Čerļenoks skaidroja, ka šajā tirgū darbojas tirgus struktūra, kas pazīstama kā oligopols vai daži tirgus spēlētāji.

Tirgus struktūrā, kurā uzņēmumi nav cenu noteicēji, bet gan cenu noteicēji, to atkarība viena no otras var radīt ievērojamus tirgus traucējumus. Turklāt šis tirgus ir ļoti caurspīdīgs un caurskatāms, tāpēc, visticamāk, šis cenu pieaugums notiek vienlaikus.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrā norādīja, ka pakalpojumu sniedzēji var mainīt cenas arī pirms līguma termiņa beigām, taču patērētājs par cenu izmaiņām ir jābrīdina vismaz mēnesi iepriekš. To esot darījis operators.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment