Žēl, ka agrāk nezināju, cik viegli un ātri var tikt galā ar Kolorādo kartupeļu vabolēm

Visi dārzeņu audzētāji, kas savos dārzos audzē kartupeļus, saskaras ar tādu negausīgu postu kā Kolorādo kartupeļu vaboles. Ir ārkārtīgi problemātiski no tām pilnībā izvairīties.

Taču ir laika gaitā pārbaudīti noslēpumi, kas cīņu ar Kolorādo kartupeļu vabolēm padara daudz vienkāršāku un vieglāku.

Kā samazināt vaboļu skaitu?

Lai samazinātu kolorado kartupeļu vaboļu skaitu savā zemes gabalā, jāievēro vienkārši, bet efektīvi agrotehnikas noteikumi. Tā, piemēram, vienmēr jāievēro augsekas princips. Centieties kartupeļus stādīt pēc iespējas agrāk. Bet, protams, jāņem vērā laikapstākļi.

Labi palīdz superfosfāta iestrādāšana augsnē rudens vai pavasara rakšanas laikā. Uz 1 hektāru nepieciešams apmēram 1 kg vielas. Arī stādot kartupeļus, iedobē ieberiet koksnes pelnus. Katram ir vajadzīgi aptuveni 100-150 g pelnu.

 

Tā kā Kolorādo kartupeļu vaboles vasaras sākumā neparādās, centieties stādīt agrīnas kartupeļu šķirnes. 

Sirmgalve lūdza taksistam aizvest viņu uz kapiņiem. Bet tad notika kas tāds, kas šoferītim uzdzina kārtīgus šermuļus!

Vēlams, lai tās būtu arī izturīgas pret Kolorādo kartupeļu vaboļu bojājumiem. Var ieteikt tādas šķirnes kā “Kamenska”, “Sarovs”, “Rīts”. Jāstāda tikai veseli bumbuļi. Pirms stādīšanas tos obligāti diedzē.

Lasi vēl: Šajā pašvaldībā katram šādas kategorijas iedzīvotājam tiks izmaksāti 620 eiro pabalsts! Kad sāks izmaksu?

Audzēšanas procesā no vietas jānoņem organiskās atliekas un jānovāc nezāles. Pāris nedēļas pirms kartupeļu rakšanas ir jāizgriež visas grīšļi.

Lai savāktās kolorado kartupeļu vaboles ātri nomirtu, iemetiet tās spainī, kas piepildīts ar ūdens un parafīna maisījumu. Var izmantot arī spēcīgu sāls šķīdumu. Šādi maisījumi iznīcina gan jaunos, gan pieaugušos kaitēkļus.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment