Žēl, ka agrāk nezināju, cik viegli un ātri var tikt galā ar Kolorādo kartupeļu vabolēm

Kā vienkāršot vaboļu vākšanu?

Lai ātri un viegli savāktu Kolorādo kartupeļu vaboles, vēlams, lai tās koncentrētos vienā vai vairākās vietās, nevis izplatītos pa visu kartupeļu lauku. Šim nolūkam var izmantot īpašas ēsmas.

Lasi vēl: 3 iemesli, kāpēc kaķis naktī nāk gulēt pie saimnieka

Tāpēc pavasarī pēc kartupeļu iestādīšanas zemē ierociet dažas burciņas ar dažām šķēlītēm neapstrādātu kartupeļu. Tās nav jānosedz ar vākiem, un burciņas kaklam jāizvirzās virs zemes. Vaboles uz tām nāks pulkiem.

 

Labi palīdz arī divas vai trīs nelielas kaudzītes kartupeļu miziņu. Tās novieto nedaudz tālāk no dobēm. Vislabāk to darīt vasaras sākumā. Tur pulcēsies lielākā daļa vaboļu.

“Es gandrīz no gultas izkritu!” – sieviete no Pierīgas 10.aprīlī iegādātā loterijas biļetē laimējusi pasakainu summu

Apstrādājiet sagrieztus kartupeļus ar šķīdumu, kura pamatā ir urīnviela. Izklājiet tos pa zemes gabala perimetru. Procedūru veic maijā un jūnijā.

Kolorādo vabole ir kaitēkļa suga, kas izraisa nopietnus bojājumus kartupeļiem un citām kartupeļu ģimenes augiem, piemēram, tomātiem un baklažāniem.

Šo kaitēkļu bieži vien ir ļoti viegli atpazīt pateicoties raksturīgajai izskata. Pieaugušās kolorādo vaboles ir aptuveni 1-1,5 cm garas, spilgti sarkanās ar baltām svītrām uz sāniem un spilgti melnām galvas malām.

Lasi vēl: Šajā pašvaldībā katram šādas kategorijas iedzīvotājam tiks izmaksāti 620 eiro pabalsts! Kad sāks izmaksu?

Kolorādo vaboles kārājas uz lapām un jauniem dzinumiem, barojoties ar augu sulām un atstājot pēc sevis sīkus caurumiņus. Turklāt tās olas tiek novietotas uz augu lapām un dzinumiem, no kurām izkluvošie kāpuri turpina bojāt augu.

Lai kontrolētu kolorādo vaboli, bieži tiek izmantoti pesticīdi un bioloģiskie kontrolēšanas līdzekļi. Tomēr ir svarīgi kontrolēt šo kaitēkli agrīnās stadijās un veikt profilaktiskus pasākumus, lai novērstu to uzbrukumus, piemēram, savlaicīgu augu pārklāšanu ar aizsargtīklu vai regulāru vizuālo uzraudzību un roku novākšanu.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment