Zināms, kad būs pieejamas pirmās Latvijas zemenes

Foto – Pexels

“Mālpils zemenes” pārstāvji norādījuši, ka šogad esot bijis netipiski silts pavasaris, tāpēc zemeņu augšanas procesi esot paātrināti, kas nozīmē to, ka pirmās zemenes jau varētu būt pieejamas tirgū ap 15.jūniju. Piemēram, iepriekšējā gadā viņi sākuši zemeņu tirdzniecību 19.jūnijā.

Saimniecības pārstāvji atzīmē, ka Vidzemē raža parasti sākas vienu līdz divas nedēļas vēlāk nekā Zemgalē, tāpēc citur Latvijā zemenes varētu būt pieejamas tirgū agrāk.

Savukārt saimniecības “Pasakas” pārstāvji norādīja, ka šobrīd saimniecībā lielāks uzsvars tiekot likts uz jaunu tehnoloģiju ieviešanu un pareizu zemeņu šķirņu izvēli, kas atbilst vides apstākļiem.

Foto – Pexels

Saimniecības pārstāvji arī minēja, ka šogad ogu kvalitāti negatīvi ietekmē neprognozējamie vēji, lietusgāzes un dažādu kaišu izplatība.
Vēl gan esot pāragri spriest par precīzām sezonas prognozēm, jo pavasaris pašlaik ir ļoti neprognozējams.

Lasi vēl: Kā palielināt zemeņu ražu 10 reizes: svarīgas nianses sulīgu ogu audzēšanā

Tāpat zemeņu audzētāji norādīja, ka pagājušajā gadā samazinātā 5% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme tika paaugstināta līdz 12%, kas nozīmē, ka šogad Latvijas zemeņu audzētājiem būs jākonkurē ar importētajām zemenēm, kas veicinās ēnu ekonomiku.

“Malpils zemenes” pārstāvji uzsvēra, ka raža ir atkarīga no laikapstākļiem un kaitēkļiem, tāpēc ir grūti veikt prognozes. Piemēram, pagājušajā gadā jaunos stādus ievērojami bojāja maijvaboļu kāpuri.

Foto – Pexels

Tomēr šis marts bija neparasti siltāks, un arī aprīlis ir bijis siltāks nekā parasti, kas ir paātrinājis augšanas procesu. Šobrīd laikapstākļi zemenēm ir bijuši ļoti labvēlīgi.

Pērn Latvijā zemenes tika audzētas 483 hektāros, kopumā novācot 792 tonnas, vidēji iegūstot 820 kilogramus zemenēm no viena hektāra, saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment