10 padomi dažādām bīstamām dzīves situācijām! Noteikti iemāciet šo saviem bērniem!

  1. Kā izvairīties no ceļu satiksmes negadījumiem?

Ja gadījumā pretī jums izbrauc auto, kas cenšas apdzīt priekšā esošo automobili, taču redzat, ka manevru auto nepagūs veikt, nekādā gadījumā netērējiet laiku, lai taurētu šim cilvēkam. Labāk šajā brīdī ieslēdziet virzienrādītāju, ka nobrauksies mazliet uz ceļa labo pusi, lai arī citi auto vadītāji zina, ka veiksiet šādu manevru.

  1. Ko darīt durtas brūces gadījumā?

Pirmais un galvenais nosacījums, kas jāatceras vienmēr un visur – nekad nedrīkst no brūces vilkt ārā ne nazi, ne jebkādu citu aso priekšmetu. Tajā brīdī šis priekšmets strādā kā barjera, kas kavē asiņošanu. Tā vietā, lai atbrīvotu cietušo no, piemēram, naža, labāk censties samazināt asiņošanu ar visu priekšmetu tajā un gaidīt ierodamies neatliekamo medicīnisko palīdzību.

  1. Ja jums uz ielas palika slikti

Psihologi šādā gadījumā iesaka vērsties pēc palīdzības nevis pie cilvēku pūļa, bet gan pie viena konkrēta cilvēka, piemēram, garāmgājēja. Līdzko cilvēks lūdz palīdzību no vesela cilvēku pūļa, tajos ieslēdzas tāda kā “šķirotās atbildības sajūta”: katrs cilvēks domā, ka būs kāds cits, kas spēs palīdzēt.

  1. Ko darīt ugunsgrēka gadījumā?

Ugunsgrēka gadījumā ir jāizvairās no saskarsmes ar indīgajiem dūmiem vai tvaikiem. Nepieciešams atrasties pēc iespējas tuvāk zemei, kur ir daudz svaigāks gaiss, un šādā veidā pārvietoties pa visu degošo teritoriju, līdz iespējams tikt laukā, vai arī sagaidīt palīdzību.

  1. Noderīgs padoms naudas glabāšanai

Šis noderēs ikvienam, kas mīl ceļot. Naudu, kuru esat paredzējuši ņemt līdzi, sadaliet pa vairākām daļām un noslēpiet dažādās vietās, piemēram, telefona vāciņā. Ja nu gadījumā garnadži būs izvilkuši maku, vismaz nepaliksiet pilnībā bez naudas pavisam svešā pilsētā. Turklāt psihologi iesaka, ka tiem, kas dodas ceļojumā uz diezgan bīstamām vietām ar augstu noziedzības līmeni, nepieciešams ģērbties pēc iespējas pieticīgāk, lai lieki nepievērstu apkārtējo cilvēku uzmanību.

  1. Ja gadījies ielūzt ledū

Atcerieties, ka izglābšanās laiks ir maksimums 10 minūtes, jo pēc šī laika jūsu muskuļi vienkārši sāks atmirt. Pēc stundas šādā temperatūrā jūs būsiet jau zaudējuši samaņu. No sākuma ievelciet elpu un centieties tikt līdz ūdens virsmai ar seju pret krastu. Uzlieciet rokas uz ledus stiprās daļas, lai censtos pievilkt sevi klāt, darot to tik ilgi, kamēr ķermenis būs ieņēmis horizontālu pozu. Centieties vilkt ķermeni guļus, maksimums atspiežoties uz elkoņiem. Turpiniet vilkties uz ledus tik ilgi, līdz atradīsieties uz ledus ar visu ķermeni. Vienlaikus palīdzību drīkst saukt tikai tad, ja zināt, ka jūsu dzīvībai nedraud briesmas, pretējā gadījumā patērēsiet daudz laika un enerģijas, lai sasauktu palīdzību.

  1. Kā sevi aizsargāt tad, ja uz ielas kāds uzbrūk?

Šādās situācijās jums naža vietā noderēs atslēgas. Tāpat varat saspiest atslēgas starp pirktiem, lai sitiens ar kulaku no jūsu puses būtu daudz spēcīgāks un uzbrucējam sāpīgāks. Daudzi iesaka atslēgas izmantot kā kasteti, taču šādā veidā traumas gūsiet arī jūs, tādēļ tā nav pati labākā ideja.

  1. Ja cilvēks aizrijās

Ja tas ir bērns, jārīkojas šādi: uzsitiet viņam piecas reizes pa muguru (tikai ne stipri), un pēc tam piecas reizes uzspiediet uz krūtīm (arī ne pārāk stipri, jo tas tomēr ir bērns). Nesanāca palīdzēt? Tad atkārtojiet procedūru atkal, kamēr svešķermenis būs ticis laukā no bērna mutes.

Ja aizrijies ir pieaugušais, jārīkojas šādi: uzsities piecas reizes pa muguru (šoreiz to dariet jau stiprāk), pēc tam strauji uzspiediet viņam piecas reizes uz vēdera un ar abām rokām apskaujiet cilvēku no muguras. Nepalīdzēja? Mēģiniet vēl!

  1. Ja atrodaties grimstošā automobilī

Nepieciešams pēc iespējas ātrāk atvērt auto logu un rāpties ārā no spēkrata. Ja logs ir jau nobloķēts, nepieciešams ar kaut ko smagu to izsist (ugunsdzēšamais aparāts vai jebkurš cits smags priekšmets būs tieši laikā).

 

Mūsu redakcija, protams, novēl, lai nevienam no lasītājiem dzīvē nekad nepienāktu kāds no iepriekš minētajiem brīžiem. Taču atcerieties, ka šāda veida zināšanas var glābt jūsu dzīvību!

Lasi vēl: Kā pārstāt kautrēties? 9 vērtīgi padomi vīriešiem

Avots: takprosto.cc

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment