3 soļi kā atbrīvoties no nelāgajiem ieradumiem

Kāds psihologs reiz ir teicis, ka cilvēks nevar atbrīvoties no ieradumiem, bet cilvēks var aizstāt sliktos ieradumus ar labajiem.

Kā to izdarīt?

Solis Nr.1: Atrodi līdzekli pret saviem sliktajiem ieradumiem

Iedomājies savu sliktāku, dziļāko un tumšāko nelāgo ieradumu, to, kura dēļ tev pat ir vēlme aizvērt acis, lai varētu izvairīties no kauna sajūtas.

Maikla Porta ieradums visticamāk ir ļaunāks.

Reiz viņš intervijā aprakstīja savu apsēstību ar ēdiena burtisku rīšanu. Viņam uznāk vajadzība pēc visa iespējamā “junk-food” jeb neveselīgās pārtikas, tāpēc viņš dodas uz vietējo veikalu un piekrauj pilnus ratiņus ar dažāda veida čipsiem, saldumiem, taukainiem pusfabrikātiem. Pārpildījis savu kuņģi, viņš vēlāk jūtas ļoti slikti par to, ka viņš nespēj sevi kontrolēt.

Lai kontrolētu savu rīšanu, viņš sameta visu “junk-food” miskastē un aplēja ar ūdeni. Tam vajadzētu līdzēt vai ne? Diemžēl, nē. Jau pēc pāris minūtēm viņš attopas rokoties pa miskasti un ēdot slapjo pārtiku.

Smadzenes ir pieņēmušas, ka šāda uzvedība tev ir laba, sniedz apmierinājumu un tādā veidā uztur tevi pie dzīvības. Tas jau ir Maikla dabā.

Kā to pārstāt? Paņem lapu, novel tai pa vidu svītru. Vienā pusē uzraksti “Ja es palieku tāds pats” un “Ja es mainos”. Esi pilnīgi godīgs pret sevi un vari mazliet dramatizēt, kas notiks ar tevi, ja tu turpināsi tā darīt, cik ļoti tu bojā savu veselību, cik naudas tu tajā iztērē. Savukārt pie labajām lietām arī pacenties patiesi iztēloties, kā varētu mainīties tava dzīve. Tev augtu pašapziņa, jo tu sāktu sevi kontrolēt.

Solis Nr.2: Rodi spēku pārmaiņām, mainot savu ikdienas rutīnu

Mēs katrs esam pieraduši pie savas ikdienas rutīnas, tāpēc ir tik grūti tajā kaut ko mainīt, jo šķietami, jau esošā rutīna atņem visu enerģiju un pēc darba arī taču ir vēlme atpūsties.

Tomēr, tā ir problēma. Tu nevari cerēt un gaidīt, ka tu varēsi vienā dienā atbrīvoties no nelāgajiem ieradumiem, ja savā ikdienas rutīna tu nemaini pilnīgi neko.

Ja tev ir jāuzraksta bakalaura darbs vai jāpabeidz kāds projekts, bet tu to esi atlicis jau vairākas nedēļas, tad pēc darba nedodies uzreiz mājās, bet gan uz vietējo kafejnīcu jeb “coffee shop”, kur tu ņem līdzi datoru un tev ir konkrēts 2 stundu plāns, ko tu izdarīsi nepabeigto darbu labā (konkrēti uzdevumi). Ja tev ir grūtības izkļūtu no sava rutīnas apļa, tad izdari kaut ko drastisku, kas vispār neiekļaujas tavā rutīnā. Vēlams agrāk no rīta, kad tu atkal neesi iekritis vecajos paradumos.

Solis Nr.3: Aizvieto slikto ieradumu ar labo

Ir 1. janvāris un visi ir apņēmušies mainīt savus ieradumus, visus uzreiz: sākt vairāk sportot, iet agrāk gulēt, ēst veselīgāk, nelietot alkoholu. Bet 1. februārī jau viss ir aizmirsies. Ir neefektīvi mainīt visus sliktos ieradumus uzreiz. Tas tā nedarbojas. Tu nevari to vienkārši pārtraukt, tev ir nepieciešams plāns.

Piemēram, katru reizi, kad tev sagribas kādu šokolādes tāfeli vai alus glāzi, tu to aizvieto ar tējas krūzi vai kādu mīļāko augli.

Ieradums ir jāaizvieto ar ieradumu.

Avots: stopstartdo.com

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment