7 lietas, kuras bērni manto tikai no tēviem

Ģenētika ir viena no noslēpumainākajām un interesantākajām zinātnēm. Protams, bērns manto abu vecāku gēnus, bet, ja tēvam ir dominējošās iezīmes, tad, visticamāk, bērni tās pārmantos.

Izrādās, ka ģenētika ietekmē ne tikai acu krāsu un ķermeņa uzbūvi, no ģenētikas ir atkarīga arī tieksme pēc riska un pat miega poza!

 

Ģenētiskās pazīmes, kuras bērni manto no tēviem:

 

Sirds slimības – saskaņā ar Leičesteras universitātes zinātnieku veiktajiem pētījumiem vīrieši, kas pārnēsā konkrēta veida hromosomas, gandrīz par 50% biežāk cieš no slimībām, kas ietekmē koronāro artēriju. Noteiktos apstākļos šī īpašība tiek nodota dēliem.

Psihiski traucējumi – starp garīgajiem traucējumiem, kurus vīrieši pārnēsā bērniem, jāmin šizofrēnija un ADHD. Ar tēva vecumu risks palielinās, jo vīrieša DNS gadu gaitā mainās. Kas attiecas uz sievietēm, viņas piedzimst ar noteiktu olšūnu komplektu, un viņu DNS nemainās visu mūžu.

Šķībi zobi – vīriešu gēni, kas atbildīgi par zobiem un žokļa formu, ir stiprāki nekā sievietes. No tēva bērns var saņemt ne tikai greizus zobus, bet arī vāju zobu emalju.

Problēmas ar neauglību – zinātnieki apgalvo, ka slikta spermas kvalitāte var būt ģenētiska problēma. Ja bērniņš piedzima IVF rezultātā, tad, visticamāk, tas cietīs arī no neauglības.

Lasi arī: Skolnieki redz, kā skolotāja pērk apakšveļu – tagad vecāki pieprasa viņu atlaist

Bērna dzimums – vīriešu gēni nosaka nedzimušā bērna dzimumu. Prognozi var veikt, izpētot tēva ciltskoku. Ja spermatozoīdi nes X hromosomu, tad savienojumā ar mātes X hromosomu būs meitene. Un, ja sperma satur Y-hromosomu – zēns.

Bērna acu krāsa – tā kā vīriešu gēni dominē pār mātes gēniem, sejas vaibsti un acu krāsa, visticamāk, ir tāda pati kā tēvam.

Bērna augšana lielā mērā ir atkarīga no tēva gēniem. Augumā gariem tēviem ir gari bērni.

 

Šķir otru lapu, lai uzzinātu faktus par tēvu ietekmi uz raksturu un intelektu

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment