Pētījums: Kāpēc nekad nevajadzētu izmantot foliju ēdiena gatavošanai

 

Pētījumā ir secināts, ka “izmantojot foliju ēdiena gatavošanā, metāla daļiņas var nonākt cilvēka organismā”.

 

Šis pētījums ir publicēts zinātniskajā žurnālā par elektroķīmiju International Journal of Eletrochemical Science.

Organisms spēj efektīvi izvadīt ārā nelielu metāla daudzumu, tāpēc par to nevajadzētu uztraukties. Pasaules veselības organizācija (WHO) ir noteikusi dienā pieļaujamo alumīnija daudzumu, kas nerada draudus veselībai.

Pētījuma autori skaidro, ka daudzi cilvēki tomēr uzņem stipri vairāk metāla nekā ir pieļaujams. Daļēji tas ir tāpēc, ka alumīnijs ir ļoti izplatīts Zemes garozā, kā arī daudzos pārtikas produktos un garšvielās. Turklāt, tas tiek izmantots arī virtuves piederumu ražošanā. Katli un pannas, piemēram, ir pārklātas ar alumīnija kārtu. Vairums no šiem piederumiem ir apstrādāti, lai metāls neiekļūtu ēdienā, taču, bieži mazgājot traukus, to virskārta tiek noberzta un oksidācijas procesā iegūtā aizsardzība ar laiku kļūst vājāka.

Alumīnija sulfāts, piemēram, tiek izmantots arī ūdens attīrīšanas procesā. WHO ir atklājusi, ka šī procesa ietekmē attīrītajā ūdenī ir liela alumīnija koncentrācija.

Vairākos pētījumos par alumīnija ietekmi uz organismu ir noskaidrots, ka tas var kaitēt cilvēkiem ar nieru problēmām un noteiktām kaulu slimībām, kā arī alumīnijs samazina smadzeņu šūnu augšanas ātrumu.

Pētnieki ir atklājuši arī to, ka alumīnijs ir saistīts ar Alcheimera slimību, un, viņuprāt, tā ir mūsdienu slimība, kas radusies vispasaules industrializācijas ietekmē.

Runājot par ēdienu gatavošanu, alumīnija katli un pannas nav tik kaitīgas kā folija.

Pētījuma autori atklāja, ka deoksidācija notiek pakāpeniski un to var arī novērst. Piemēram, vairākas reizes vārot ūdeni jaunos katlos, veidojas matēts slānis, kas neļauj metāla daļiņām nokļūt ēdienā.  Tomēr alumīnija foliju nevar izmantot atkārtoti. Tāpēc nav iespējams pirms gatavošanas izveidot aizsargkārtu. Alumīnijs ir gaistošs metāls, un gatavošanas procesā notiek ķīmiskas reakcijas, kuru rezultātā alumīnijs nokļūst arī ēdienā, it sevišķi, ja tajā ir skāba vide.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment