Atkarība no treniņiem! Vai arī Tu esi atkarīgs?

Ir karsta diena, tu pastiepies pēc vēsa, atspirdzinoša alus, bet, kā mēs zinām, tad aizraušanās ar šo var novest līdz 10. pudeles tukšošanai. Tomēr, aizraušanās jeb atkarība no vispārīgi veselīgām aktivitātēm, ir daudz retāk sastopams fenomens. Regulāras fiziskās aktivitātes dziedē un novērš daudzas slimības. Bet zinātnieki ir atklājuši, ka problēma rodas tad, kad fiziskās aktivitātes kļūst par atbildi uz visām problēmām.

Dienvid Dānijas univeritāte aptaujāja 600 dalībniekus, kuri regulāri nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm un izrādījās, ka aptuveni 5.8% no aptaujāto attiecībām ar sportu varēja raksturot kā atkarību. Pārmērīga trenēšanās vairoja toleranci pret endorfīniem un endokannabinoīdiem, kas ir dabīgā “smadzeņu marihuāna”. Zinātnieki apgalvoja, ka tas var novest līdz bezspēkam, nogurumam, vieglai aizkaitināmībai un vainas sajūtai, kas lielākoties tiek “izgāzta” pār draugiem un ģimenes locekļiem, līdzīgi kā ir ar alkoholiķiem.

Te būs pāris kontroljautājumi, lai nojaustu to, vai tev ir atkarība no treniņiem:

Vai tu trenējies vairākas reizes dienā?
Vai trenēšanās rada konfliktus ar ģimeni un draugiem?
Vai tu jūties neapmierināts, neskatoties uz to, cik bieži un intensīvi tu trenējies?
Vai treniņi ir galvenā tavas dzīves sastāvdaļa?

Lai tiktu galā ar atkarību, tev ir jāatrod citas aktivitātes, iespējams saistītas ar socializēšanos, kuras tev arī rada prieku. Treniņi ir vajadzīgi, bet tā, lai tie nepārņem visu tavu dzīvi.

Avots: menshealth.co.uk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment