Beidzot kļuvis zināms, kāpēc kaķi baidās no gurķiem: kā tas ir redzams populārajos soctīklu video

Foto – Pexels

Viņi visi vienbalsīgi apgalvo, ka gurķis kaķiem atgādina čūsku un tāpēc tos biedē. Bet vai tas tā ir? Sitkina Olga, kaķu un suņu uzvedības speciāliste un “Tellington TTouch” trenere, šim apgalvojumam tomēr nepiekrīt. Viņa skaidro, ka kaķiem ir pilnīgi normāli medīt čūskas un pat tās notiesāt pusdienās. Turklāt tieši čūskas ir tās, kas baidās no kaķiem – čūskas dodas prom no vietām, kad tur smaržo pēc kaķa.

Protams, to dara tikai tie kaķi, kurus mamma ir iemācījusi medīt čūskas.  Tātad kaķis teorētiski var nemācēt medīt čūsku, tomēr iedzimtu baiļu tiem nav.

Te drīzāk ir cits faktors. Visos internetā klīstošajos video ir redzams, ka kaķis sabīstas no gurķa brīdī, kad viņš ēd vai ir pagriezies ar muguru pret gurķi.  Speciālisti uzskata – laikā, kad kaķis ēd, viņš jūtas neaizsargāts: viņš gremo, un viņa mute ir aizņemta; viņš grauž pārtiku un tāpēc sliktāk dzird. Pēkšņi, viņam aiz muguras negaidīti kaut kas parādās…

Galu galā, ir zināms, ka pat savvaļas kaķis savu laupījumu, cenšas ievilkt kādā patvērumā – piemēram, kokā un notiesāt to tikai tad, kad viņš ir vientulībā un drošībā.

Lasi vēl: Kaķa dresūra? Tas ir viegli: 5 kaķu šķirnes, ar kurām to var darīt 

Elena Klusoveca, zoopsiholoģe, grāmatas “Kaķis. Lietošanas instrukcija” arī uzskata, ka pie kaķa izbailes vainojams pārsteiguma efekts: viss, kas notiek telpā, kaķim ir ieradums un tiek saglabāts dzīvnieka atmiņā. Gurķis neeksistē viņa pasaules priekšstatā – un pēkšņi tas parādās no nekurienes!

Foto – Pexels

Protams, dzīvniekiem šī rotaļa ar gurķi, nav nekāda spēle. Tas ir līdzvērtīgi situācijai, kad aiz stūra izlec kāds, lai jūs nobiedētu. Kaķi ir nopietni nobijušies. Viņiem izdalās adrenalīns, paātrinās sirdsdarbība.

Cik bīstami tas ir dzīvniekam? Saša Raušs skaidro: viss ir individuāli. Kaķis ar spēcīgu psihi ātri aizmirsīs par “šķībo gurķi”, bet trauksmains dzīvnieks var uztraukties ilgu laiku. Tāpēc no šādām spēlēm labāk atturēties, jo kaķi to noteikti nenovērtēs.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment