Beidzot zināms, kāds būs Eiropas Savienības pilsoņu liktenis Lielbritānijā

Jau darbojas pilotprojekts

Šobrīd testa režīmā sācis darboties pilotprojekts, kurā piedalās atsevišķu universitāšu mācībspēki, medicīnas darbinieki un citi. Taču acīmredzot viss neiet tik gludi, cik gribētos, jo sociālo tīklu forumi pārpildīti ar sūdzībām par sistēmas vainām.

Kāda universitātes darbiniece raksta: “Viss gāja labi, līdz saņēmu brīdinājumu, ka man nav nekādu pierādījumu par uzturēšanos no 2016. gada marta līdz pat šim brīdim! Tas ir neiedomājami, jo strādāju Nacionālajā muzejā, sāku šaubīties par to, cik precīzas ir viņu datubāzes.” Arī citai universitātes darbiniecei stāsts stipri līdzīgs: “Viņiem nav nekādas informācijas par mani no 2011. līdz 2015. gadam. Par laimi, man ir P60 (info par izmaksāto algu. – Aut.).”

Kāda medicīnas darbiniece, kura te dzīvo jau 34 gadus, arī sašutusi: “Es pieteicos šodien un uzzināju, ka viņiem nav nekādu ierakstu par mani,

tagad nāksies sūtīt pierādījumus par veseliem pieciem gadiem.” Viņai tiek jautāts, vai ir tiešsaistes nodokļu konts (līdzīgi kā EDS sistēma Latvijā. – Aut.), kur var redzēt nacionālās apdrošināšanas iemaksas, un izrādās, ka konts ir, maksājumi veikti. Visi redz, sistēma neredz.

 

Kad pieteikties?

Atliek tikai cerēt, ka līdz oficiālajam pieteikšanās sākumam nākamā gada marta beigās jaunās sistēmas “bērnu slimības” jau būs izķertas.

Tiem, kuriem līdz 2021. gada 30. jūnijam būs nepārtraukti nodzīvoti pieci gadi, ieteikts uzreiz pieteikties rezidenta statusam. Visi, kas ir vecāki par 16 gadiem, maksās 65 mārciņas (72 eiro), taču jaunākiem maksa ir uz pusi mazāka – 32,50 mārciņas (36 eiro). Jāmaksā nav tiem, kuriem ir derīgs kāds no pastāvīgās rezidences dokumentiem vai arī jau ir saņemts pirmsrezidenta statuss. Noteikti jāatceras, ka pieteikšanās beigu datumu nokavēt nedrīkst, pretējā gadījumā var sanākt, ka ES pilsonis valstī uzturas nelikumīgi ar visām no tā izrietošajām sekām.

Pēc 2020. gada 31. decembra ES pilsoņu ģimenes locekļi arī varēs turpināt dzīvot Apvienotajā Karalistē. Arī ierasties varēs pēc šī datuma. Tiesa, termins “ģimene” tagad ir krietni vien ierobežots, tie ir laulātais, partneris, apgādājami bērni vai mazbērni, kā arī apgādājami vecāki vai vecvecāki. Ģimenes locekļiem, kuri ieradīsies pēc noteiktā datuma, trīs mēnešu laikā būs jāpiesakās pirmsrezidenta statusam.

Jauno statusu ieguvušie ES pilsoņi varēs strādāt un izmantot valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, varēs sākt studēt vai turpināt studijas.

Būs pieejami pabalsti un pensija, ja tiem kvalificēsies, kā arī brīvi varēs iebraukt un izbraukt no AK.
Varēs arī pieteikties britu pilsonībai, ja atbildīs kritērijiem.

Pilnu rakstu varat izlasīt portālā la.lv, spiežot ŠEIT 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment