Būtiskas izmaiņas attiecībā uz Latvijas cīņu pret Covid-19 un analīžu veikšanu

Būtisks pavērsiens noticis saistībā ar Latvijas cīņu pret Covid-19 – šodien attālinātajā preses konferencē Veselības ministre Ilze Viņķele paziņoja, ka turpmāk ģimenes ārsti varēs nosūtīt uz apmaksātu analīžu veikšanu jebkuru savu pacientu, kuram būs pasliktinājusies veselība. 

Attiecīgais lēmums pieņems pēc Valdības sēdes.

 

Jaunas izmaiņas

Jāatgādina, ka līdz šim valsts apmaksātas analīzes ar ģimenes ārsta nosūtījumu tika veiktas tikai tad, ja pacientam ir vairākas Covid-19 slimības pazīmes, vai arī, ja viņiem ir plaušu karsoņa pazīmes, vai arī akūtas elpceļu infekcijas slimības pazīmes!

Turpmāk ģiemenes ārsti varēs šos noteikumus neievērot, un nosūtīt pacientus uz apmaksātu analīžu veikšanu pēc saviem ieskatiem – arī tad, ja pacients vienkārši teiks, ka jūtas slikti!

 

Pievērts uzmanību hroniskām slimībām

Viņķele aicina ģiemenes ārstus īpaši pievērst uzmanību tiem pacientiem, kuriem ir hroniskas saslimšanas. Pat ja nav vērojamas nekādas Covid-19 pazīmes, šādus  pacientus var nosūtīt uz analīzēm.

Mērķis ir ar plašu testēšanas metodi jau paša agrīnajā stadijā diagnosticēt Covid-19 pacientiem ar hroniskām slimībām, tostarp diabētu, asinsvadu vai arī onkoloģiskām saslimšanām.

Gadījumā, ja tomēr ģimenes ārsts atsakās sūtīt pacientu  uz apmaksātām analīzēm, ministre aicināja par šiem gadījumiem informēt Nacionālo veselības dienestu. Vienlaikus Viņķele aicināja iedzīvotājus būs aktīviem, bet ģimenes ārstus – proaktīviem, sūtot pacientus uz pārbaudēm arī brīvdienās, lai vienmērīgāk sadalītu testēšanas plūsmu.

Lasi arī: Viņķele negribīgi nāk klajā ar skumjām ziņām Latvijai saistībā ar koncertiem un vasaras festivāliem

Šāda taktika varētu vēl veiksmīgāk palīdzēt cīnīties ar Covid-19 izplatību Latvijā. Pasaulē maksimāli plaša testu veikšana ir pierādījusi sevi kā vienu no veiksmīgākajām stratēģijām pandēmijas apkarošanā. Piemēram, Dienvidkoreja salīdzinoši veiksmīgi tiek galā ar šo slimību tieši pateicoties plašai testu veikšanai.

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment