“Centrālā laboratorija” ievieš jaunas testēšanas metodes un pilnveido procesu automatizāciju

Strauji attīstoties dažādām laboratorijas tehnoloģijām pasaulē, “Centrālā laboratorija” (CL) ieviesusi jaunas testēšanas metodes un pakāpeniski pilnveido visu procesu automatizāciju, darbā aizvien vairāk izmanto mākslīgo intelektu, kā arī iegulda pakalpojumu pieejamībā visā Latvijā un savā darbībā realizē sociāli atbildīgu rīcību.

“Pandēmijas laiks parādīja, cik nozīmīga ir laboratorijas darba kapacitāte, tādēļ investēt darbiniekos, tehnoloģijās un jaunās laboratorijas telpās noteikti ir CL prioritāte. Esam gandarīti, ka varam paplašināt pakalpojumu klāstu un pieejamību gan reģionos, gan galvaspilsētā, tos modernizēt, kā arī radīt jaunas darbavietas. Pašreiz lielās noslodzes dēļ laboratorijā ir optimizētas un izmantotas visas telpas, tādēļ ir plānota jaunu modernas laboratorijas vajadzībām nepieciešamo telpu iekārtošana, kur būs papildus jaunas darbavietas augsti kvalificētam personālam,” norāda CL valdes priekšsēdētāja Stella Lapiņa.

“Centrālā laboratorija” ir paredzējusi investēt, ieviešot jaunas testēšanas metodes, kā arī turpināt automatizēt procesus, un Stella Lapiņa paskaidro: “Vērtējot investīciju objektus, lielu vērību pievēršam automatizācijai, jo tā izslēdz manuāla darba nepieciešamību sarežģītu procesu vadībā, līdz ar to minimizējot cilvēciskā faktora ietekmi uz testēšanu. Tā, stiprinot uzņēmuma kapacitāti infekciju ierosinātāju noteikšanā, “Centrālā laboratorija” pēdējos divos gados investēja miljonu eiro, iegādājoties pasaulē modernākās molekulāri bioloģisko izmeklējumu iekārtas. Ieguvēji ir visi – klienti ātrāk saņem testēšanas rezultātus, bet darbiniekiem līdz minimumam samazinās manuālā darba apjoms. Pašlaik savā darbībā koncentrējamies arī uz jaunu pakalpojumu ieviešanu, piemēram esam attīstījuši molekulārās ģenētikas nodaļu un atvēršanas stadijā ir molekulārās onkoloģijas nodaļa. Ir radīta arī vairāku Latvijā unikālu pakalpojumu pieejamība, piemēram, citoloģijas nodaļas ārsti savā ikdienas darbā izmanto mākslīgā intelekta programmu un vēl šogad divās laboratorijās, kas sniedz ārpakalpojumu reģionālajās slimnīcās Latvijā, tiks ieviestas preanalītiskā etapā izmantojamās automatizētās “Roche” iekārtas. Kopumā mēs klientiem ikdienā nodrošinām vairāk nekā 500 dažāda veida analīzes.”

2021.gadā CL paplašināja paraugu pieņemšanas filiāļu skaitu un iegādājās vairākus desmitus jaunas iekārtas, nomainot uz jaunām 80% analizatoru visās 13 laboratorijās. Pašlaik 2022.gadā jau ir atvērtas 17 jaunas filiāles, palielinot pakalpojumus pieejamību tādās vietās, kā Bauska, Rīga, Madona, Balvi, Lielvārde, Ludza, Jelgava, Olaine, Aizpute, Liepāja, Ķekava, Daugavpils un Ventspils un radot arī jaunas darbavietas. Stella Lapiņa atgādina, ka visi laboratorijas procesi ir standartizēti un vienādi tiek veikti gan laboratorijas filiālēs reģionos, gan Rīgā.

Uzņēmuma darbība 2021 gadā tika novērtēta, valdes priekšsēdētājai Stellai Lapiņai piešķirot LR Ministru kabineta balvu par ieguldījumu veselības aprūpes nozares attīstībā.

“Centrālā laboratorija” pieņem analīžu paraugus 77 filiālēs visā Latvijā, kā arī ņem bioloģisko materiālu. Laboratorijā strādā vairāk nekā 700 darbinieku.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment