Darbinieki pēc 40: lojāli, bet neproduktīvi?

…nodarbināt cilvēkus, kuri uzņēmumu efektivizācijas dēļ zaudē darbu, un darba ņēmējus, kuri ietilpst riska attiecībā uz iespējām atrast darbu, piemēram, vecāka gadagājuma cilvēki pirmspensijas vecumā.

“Cilvēki ar nedaudz sirmiem matiem ir ļoti lojāli. Iedodiet viņam savu roku un pārliecību, ka viņš nebūs pirmais rindā uz atlaišanu, un viņš būs vēl lojālāks,” uzsvēra Meņģelsone.

Viņa piebilda, ka šajā kontekstā LDDK rosina izmantot Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) piedāvātās iespējas. Ļoti svarīgi ir izmantot mūžizglītības programmas, kas dod visas iespējas nodarbināt cilvēkus pirmspensijas vecumā, paaugstinot viņu kvalifikāciju vai nodrošinot viņiem iespēju apgūt citas prasmes vai pārorientējot viņus uz darbu kādā citā nozarē.

Meņģelsone piebilda, ka ļoti būtiski ir cilvēkus vecumā pēc 50 gadiem nepazaudēt, jo Latvijā ikviens cilvēks ir svarīgs.

Pēc viņas sacītā, darbaspēka problēmas var risināt arī ar profesionālās izglītības piedāvātajām metodēm, cenšoties maksimāli integrēt jauniešus darba vidē.

Aptauja: kad cilvēks vairs netiek uzskatīts par jaunu, ir 35 līdz 40 gadi

Konferencē pētījumu aģentūras “Kantar TNS” klientu atbalsta vadītāja Alise Lāce informēja par aģentūras veikto aptauju, kurā piedalījās vairāk nekā 800 respondentu, par senioriem un nodarbinātību.

Aptaujā atklājies, ka Latvijas iedzīvotāji uzskata, ka vidējais vecums, kad cilvēks vairs netiek uzskatīts par jaunu, ir 35 līdz 40 gadi, savukārt par senioriem tiek uzskatīti cilvēki vecumā no 61 līdz 70 gadiem.

Vienlaikus Lāce uzsvēra, ka lielāka daļa Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka attieksme pret senioriem ir neitrāla, bet 27% aptaujāto uzskata, ka pret senioriem attieksme ir diezgan negatīva. Latvijas iedzīvotāji uzskata, ka Latvijā pret cilvēkiem, kas vecāki par 55 gadiem, ir vērojama diskriminācija. Šādu viedokli pauduši 49% iedzīvotāju, kaut arī piedzīvoši diskrimināciju ir tikai 4% cilvēku šajā vecuma grupā.

Lāce sacīja, ka tas varētu nozīmēt, ka diskriminācija nav izplatīta, vai arī šajā vecuma grupā esošie iedzīvotāji nav pamanījuši diskrimināciju pret viņiem.

Lasi arī: Kristas Burānes “aizliegtā” runa nokļūst sociālajos tīklos. Noskaties!

Aptaujā arī secināts, ka Latvijas iedzīvotāji uzskata, ka cilvēkam pēc 55 gadu vecuma raksturīgākās ir tādas īpašības kā pieredze, lojalitāte darba devējam, gatavība darīt vairāk nekā tiek prasīts, tomēr vismazāk cilvēkiem pēc 55 gadiem tiek piedēvētas tādas īpašības kā potenciālā attīstība, atvērtība jaunām idejām un jaunāko tehnoloģiju pārzināšana.

Avots:

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment