Iemācies šos elementāros paradumus pirms miega un DEDZINI liekos taukus, kamēr guli!

calm-sleep-800x512

Vakara uzkodas

Varbūt izklausās pilnīgi neloģiski, taču ēšana pirms gulētiešanas patiesībā var nākt par labu.

Uztura speciāliste Dr. Mišela Broda skaidro, ka pilnībā izvairīties no ēšanas vēlu vakarā var būt pat kaitīgi: “Pirmkārt, ejot gulēt ar burkšķošu vēderu, ir grūtāk aizmigt. Otrkārt, tie, kuri pamostas izsalkuši, visticamāk, pārāk daudz apēdīs brokastīs.”

Eksperte iesaka izvēlēties tādas uzkodas, kas satur mazāk nekā 300 kalorijas, kā arī neēst neveselīgu pārtiku. Viņa uzskata, ka vakarā pirms gulētiešanas pavisam noteikti drīkst ēst grieķu jogurtu, augļus, pilngraudu sausiņus, pārslas ar vājpienu, zemesriekstu sviestu un tostermaizi, biezpienu ar zemu tauku saturu un augļiem, kā arī popkornu.

“Grieķu jogurtā ir daudz olbaltumvielu, maz cukura, un tas ir ļoti barojošs. Turklāt kalcijs palīdz iemigt un arī paātrina svara zaudēšanas procesu,” skaidro eksperte.

“Augļos ir ļoti daudz vitamīnu, antioksidantu, šķiedrvielu, kā arī serotonīna, kas uzlabo miega kvalitāti. Pilngraudu sausiņi, savukārt, ir ļoti veselīga uzkoda, jo satur daudz olbaltumvielu, tajā pašā laikā radot sāta sajūtu. Tos var ēst kopā ar hummus mērci, sieru vai liesu gaļu. Tītara gaļā, piemēram, ir daudz triptofāna, kas uzlabo miega kvalitāti.

Zemesriekstu sviesta un tostermaizes savienojumā ir olbaltumvielas, veselīgie tauki un kompleksie ogļhidrāti, kas veicina melatonīna izdalīšanos, tādējādi palīdzot atbrīvoties un labāk izgulēties.”

Treniņš pirms gulētiešanas

Intensīvs treniņš paātrina vielmaiņu arī pēc tam, kad hanteles ir noliktas nost, tāpēc tās dažas stundas, ko parasti pavadi gultā, neko nedarot, vari izmantot lietderīgi.

Lasi vēl: Lūk, kā gulēšana kopā ar partneri var nodarīt kaitējumu tavai veselībai un izskatam!

Pētījumā tika noskaidrots, ka vielmaiņa ir paātrināta vēl vidēji 16 stundas pēc treniņa. Tomēr personīgā trenere Šarlote Viklere brīdina, ka, neskatoties uz priekšrocībām, ļoti intensīvs treniņš tieši pirms gulētiešanas var kaitēt miegam.

“Dažkārt cilvēkiem, kuriem ir augsts asinsspiediens, ir grūtāk iemigt, tāpēc treniņš pirms miega būtu neproduktīvs, jo tas neļautu pietiekami labi izgulēties.”

Vīnogu sula

Vašingtonas Štata universitātes pētījumā tika noskaidrots, ka vīnā un vīnogu sulā esošais resveratrols spēj pārvērst sliktos taukus par labajiem. Šo vielu var uzņemt arī ar mellenēm, zemenēm un āboliem.

Resveratrols pārveido piesātinātos (sliktos) taukus par nepiesātinātajiem (labajiem taukiem), kurus ir vieglāk sadedzināt. Ja vīna glāze pirms gulētiešanas nešķiet veselīgs ieradums, tad vīnogu sula ir lieliska alternatīva. Turklāt vīnogu sulā ir arī vienkāršie ogļhidrāti, kas veicina insulīna sekrēciju un tādējādi palīdz kontrolēt bioloģisko pulksteni.

Gulēšana tumsā

Oksfordas Universitātes pētījumā tika noskaidrots, ka cilvēkiem, kuri guļ tumšās telpās, ir par 20% mazāka aptaukošanās iespējamība nekā tiem, kuri guļ apgaismotās telpās. Gaismas ietekmē organisms var izdalīt mazāk melatonīna, un tāpēc pasliktinās miega kvalitāte.

Pētījumos ir pierādīts, ka noguruma dēļ cilvēki mēdz pārēsties un pievērš mazāk uzmanības tam, ko ēd.  Piemēram, Kolorado štata universitātes pētījuma ietvaros cilvēki uzņēma par 6% mazāk kaloriju, kad bija pietiekami labi izgulējušies.

Miegs samazina grelīna daudzumu un veicina leptīna izdalīšanos, kas atbild par apetītes regulēšanu. Citiem vārdiem, Grelīns rada bada sajūtu, bet leptīns – sāta sajūtu.

Avots: dailymail.co.uk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment