Evolūcija turpinās: 10 cilvēka ķermeņa daļas, kuras nākotnē vairs neeksistēs

1. Kāju pirksti

Pētnieki ir atklājuši, ka cilvēki mūsdienās līdzsvaram izmanto pēdu ārmalas un lielo pirkstu vairāk kā pārējos 4 pirkstus, kas ir pretēji tam kā tas bija kādreiz – tas ir daļēji saistīts arī ar mūsdienu apaviem, kur galvenie atbalsta punkti ir papēdis, pēdas ārmala un “spilventiņš” zem lielā pirksta. Šajā sakarā ir pamats uzskatīt, ka nākotnē kāju pirksti varētu būt viendaļīgs veidojums, pielāgojoties jaunajai līdzsvara noturēšanas kārtībai.

2. Darvina punkts

Daudziem cilvēkiem auss gliemežnīcas ārmalas augšpusē ir mazs pauguriņš, las liek ausij izskatīties nedaudz spicai. Tas ir rudiments no lielākā punkta, kas bija mūsu senču ausīs. Tolaik punkts, iespējams, tika izmantots, lai palīdzētu uztvert tālākas skaņas, taču tas nav pierādīts. Jau mūsdienās šis punkts ir reti sastopams, tāpēc ir pamats uzskatīt, ka pēc pāris simtiem gadu šis punkts vispār nebūs sastopams cilvēka ķermenī.

3. Vīriešu krūšu gali

Agrīnās attīstības stadijās (esot vēl mātes miesās), kad bērnam vēl nav nosakāms dzimums, izveidojas krūšu gali. Auglim attīstoties un iegūstot vīriešu dzimumu, krūšu gali paliek, lai gan dzīves laikā tie paliek neizmantoti, jo vīrieša ķermenis nespēj ražot pienu, kas ir krūšu galvenā funkcija, un krūšu galu funkcija attiecīgi ir šo pienu izvadīt, kad jaundzimušais to zīž. Ir pamats uzskatīt, ka arī šis neizmantotais pāra orgāns ar laiku pazudīs no vīrieša ķermeņa, lai gan jautājums par atšķirīgo augļu attīstību, atkarībā no dzimuma aizvien paliek atvērts.

4. Augšžokļa dobumi

Šie augšžokļa dobumi jeb deguna gļotādas dobumi tiek uzskatīti par liekiem cilvēka ķermenī, tomēr tiek pieņemts uzskatīt, ka tie veic svara regulēšanas funkciju galvā, tā kā aiztur kaulaudu augšanu augšžoklī.

5. Gudrības zobi

Mūsu senči ēda ēdienu, kas bija ievērojami mazāk mehāniski un termiski apstrādāts kā mūsdienās, attiecīgi gudrības zobi tolaik tika izmantoti, lai sakošļātu blīvākos saistaudus, gan augu, gan dzīvnieku valsts produktos. Taču mūsdienās gudrības zobi biežāk sagādā vairāk raižu kā labuma, kā rezultātā nereti tiek ķirurģiski izņemti. Nākotnē tie, visticamāk, izzudīs no mūsu žokļiem pavisam.

6. Aklās zarnas piedēklis

Šis ir līdzīgs stāsts kā ar gudrības zobiem. Zarnu traktā aklās zarnas piedēklis ir tas, kas palīdz ar blīvo saistaudu sagremošanu, bet ņemot vērā, ka tas līdzīgi kā gudrības zobi, tiek izmantots arvien retāk, tad arī sagādā vairāk raižu kā labuma un arī nereti tiek ķirurģiski izņemts. Arī šis orgāns visdrīzāk pazudīs no cilvēka ķermeņa nākotnē pavisam.

7. Kakla ribas

Mazāk nekā 1% iedzīvotāju pasaulē pašlaik ir šīs kakla ribas abās vai vienā mugurkaula pusē. Ar šādu izplatības rādītāju, var gandrīz droši apgalvot, ka tās drīzumā no cilvēka ķermeņa pazudīs pavisam.

8. Ķermeņa apmatojums

Lielāka daļa ķermeņa apmatojuma cilvēkiem mūsdienās nepilda nekādas fiziski nepieciešamas funkcijas, un ņemot vērā kā ķermeņa apmatojums cilvēces attīstības gaitā ir vērā ņemami samazinājies, ir pamats uzskatīt, ka tas tā arī turpināsies nākotnē līdz ķermeņa apmatojums pazūdīs pilnībā.

9. Nervaudi, kas liek pacelties matiņiem

Dzīvniekiem spalvu vai apmatojuma pacelšanas funkciju var veikt arī muskuļi, taču cilvēkiem tie ir nervaudi. Dzīvnieki spalvas vai matiņus paceļ, lai iebiedētu citus, taču cilvēkiem matiņu pacelšanās mūsdienās izpaužas ar šermuļiem, kas arī nav dzīvībai nozīmīgs process, kuram vajadzētu saglabāties nākotnē.

10. Astes kauls

Mums cilvēkiem no astes ir palicis vien neliels kauliņš, ko saucam par astes kaulu. Šis mazais, cilvēka ķermenī saglabājies rudiments nudien vairs nepilda nekādu dzīvībai nozīmīgu funkciju, attiecīgi arī cilvēka organismā jau pat mūsdienās nav vairs nepieciešams.

Lasi vēl: Šī skaistule pirms gada pārstāja skūties. Lūk, kāds tagad izskatās viņas ķermenis! (+FOTO)

Avots: fithacker.ru

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment