Ideāls vistas buljons: kā mums mācīja to pagatavot nepareizi. Mūsu 4 kļūdas, kas kļuva par noteikumiem. Un 4 triki gardam buljonam

Par gaumes jautājumiem, un par gaumi. Un tas ir nopietni: daudzi no “noderīgajiem” padomiem iesaka nepareizi pagatavot vistas buljonu – un tāpēc tas nav stiprs, nav caurspīdīgs, bez garšas, nav aromātisks. Ko mēs darām nepareizi saskaņā ar noteikumiem – kas ir pārprasts. Vai arī mums tos izskaidroja nepareizi.

Bez liekām pūlēm: kā pagatavot patiesi garšīgu un skaistu vistas buljonu – bez īpaši sarežģītiem noteikumiem, un bez kaitinošām kļūdām.

Vienkārši triki – šādi jāvāra buljons.

Kļūda nr. 1. Par gatavošanas laiku: cik ilgi gatavot vistas buljonu

Bet tā nenotiek. Mēģinām apvienot nesaderīgo: vāra gan buljonu, gan vistas zupu. Nav nekādu kompromisu – tie ir divi dažādi uzdevumi, un pieeja ir atšķirīga.

Lai pagatavotu stipru, garšīgu buljonu, gaļu iemērc aukstā ūdenī. Gatavošanas laiks ir no stundas līdz pusotrai, dažreiz līdz divām.
Lai pagatavotu garšīgu vistu, gaļu iemērc karstā ūdenī: gaļas olbaltumvielas sarecē, sula mazākā mērā nonāk buljonā – vienkārši sakot. Tāpēc buljons ir vidēji stiprs, un gaļa ir sulīga un maiga.

Un, gatavojot bagātīgu buljonu, ir otrādi: gaļa atstāj daudz ko vēlēties, bet buljons ir smaržīgs un stiprs, dzidrs un aromātisks.

Kompromiss neiepriecinās abas puses – tos, kuri vēlas tikt pie garda buljona un garšīgas vistas. Tāpēc atliek tikai izvēlēties. Vai arī nesūdzieties par mēreni garšīgu zupu. Lai gan ir izņēmumi.

Triks nr. 1. Un, ja vistas buljonā ieliekam gaļu un sēnes un pat pievienosim vistas kājiņas, tad iegūsim sātīgu buljonu, un vistu varam droši nevārīt ilgi.

Kļūda nr. 2. Par sīpoliem: mizot vai nemizot. Un kad to pievienot

Uzklausot daudz padomu un redzot pietiekami daudz garšīgu fotoattēlu, mēs bieži pieļaujam kļūdu, pievienojot sīpolus.

Pievienojiet nomizotu sīpolu;
Pievienojiet apceptu sīpolu;
Sīpolu pievienojiet gatavošanas sākumā, nekavējoties iemērcot ūdenī.

Lai gan tas ir gaumes un ieraduma jautājums – varbūt tā tas bija paredzēts (it īpaši ar piedegušu sīpolu), bet…

Nomizots sīpols neatrisina galveno problēmu: tas nepiešķirs buljonam skaistu krāsu un vieglu aromātu. Tas vienkārši izdalīs vārītu sīpolu aromātu (tā gan ir gaumes lieta).

Ceptus dārzeņus pievieno liellopu gaļas buljonam, kaulu buljonam, dārzeņu buljonam, lai iegūtu īpašu aromātu un krāsu. Pēc klasiskajām idejām, tā teikt, vistas buljonam to neliek: tas piešķirs vistas buljonam neraksturīgu aromātu. Un tas nedos zeltainu krāsu: sīpols ir bez mizas.

Ko darīt?

Triks nr. 2. Neklausiet padomu – gatavojiet pēc saviem personīgajiem priekšstatiem par ideālo vistas buljonu 🙂

Vēl labāk, pievieno nelielu sīpolu – mizā.

Lasi vēl: Es izdomāju, kā garšīgāk uzcept pelmeņus. Tagad jums vienmēr būs garšīgs ēdiens!

Un ne uzreiz, bet 40-60 minūtes pirms izslēgšanas: pretējā gadījumā sīpols uzvārīsies (īpaši bez mizošanas), nokrāsos buljonu un atņems caurspīdīgumu – it īpaši, ja tas ir liels sīpols. Un gabalos sakritušu sīpolu ir grūtāk “noķert”. Vai tas ir tikai sīpols savā čaulā.

 

Šķir otru lapu, lai turpinātu lasīt…

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment